Добром опремом до безбједне вожње

Данијела Стоканић
Добром опремом до безбједне вожње

Бањалука - Зимске гуме, ланци за снијег, расхладна и течност за прање вјетробрана, акумулатор и филтер за климу неизоставни су дијелови опреме у зимској сезони, која званично почиње у уторак, због чега возачима није остало још много времена за припрему четвороточкаша.

Како би олакшали возачима који још нису припремили аутомобиле за хладније дане, из "SiM Impexа" поручују да су најважнија ставка приликом опремања возила зимске гуме. Ријеч је о једном од највећих и најпоузданијих дистрибутера опреме и дијелова за аутомобиле у БиХ, чији стручњаци иза себе имају више од 15 година искуства у ауто-индустрији.

- Већина возача зна да је законски минимум за дубину "шаре" на зимској гуми четири милиметра. Међутим, треба да знају да је у сваком тренутку аутомобил ослоњен на подлогу површине четири поштанске честитке и да је веома важно да профил и квалитет гуме буде одговарајући за сигурну вожњу - рекао је извршни директор у "SiM Impexу" Раденко Станић и додао да би аутомобил што боље припремили за зиму, возачима је корисно да претпоставе да ће наићи на најтеже могуће услове на путу.

Водећи се тим сазнањима, додао је Станић, "SiM Impex" нуди гуме једног од највећих свјетских произвођача пнеуматика – "Пирелли", чији су производи заступљени у готово свим свјетским ауто-шампионатима. Кад су у питању ланци за снијег, истакао је Станић, већина возача их, нажалост, купује и држи у гепеку више због законске обавезе, мање ради употребе.

- Зато неријетко купе "прве" са полице, не водећи рачуна да се они производе у разним димензијама. Возачи лако дођу у ситуацију да им ланци затребају, а они се не могу монтирати или притегнути, због чега могу довести до оштећења простора око точкова или самог погона - рекао је он.

Станић је додао да је током зимске вожње неизоставна расхладна течност или антифриз.

- Код модерних аутомобила расхладна течност има вишеструку улогу, а не само заштиту мотора од смрзавања. Антифриз треба и да штити од оксидације унутрашњост мотора, да подмазује склопове кроз које протиче, као и да не нагриза неке компоненте мотора - објаснио је Станић.

Додао је да антифриз љети штити мотор од прегријавања, јер је тачка кључања овог средства много виша од воде.

С обзиром на то да је видљивост зими од непроцјењивог значаја за безбједну вожњу, неопходна је течност за прање вјетробрана. Станић је додао да се на вјетробрану иначе појаве бијели трагови који оштећују метлице брисача, а видљивост се смањује, те само квалитетна течност може спријечити ове проблеме и обезбиједити добру видљивост. Према Станићевим ријечима, "SiM Impex" нуди одличан овај производ енглеског произвођача "Цомма".

- И акумулатор је изузетно важан зими, јер треба да обезбиједи довољно струје за несметан старт. "SiM Impex" нуди акумулаторе "Баннер", једног од најбољих свјетских произвођача. Њихови акумулатори иду у прву уградњу у многа возила, као што су БМЊ, "порше" и други - рекао је он.

Све оно што је потребно за квалитетну припрему аутомобила за зиму може се пронаћи у свим "SiM Impex" пословницама у БиХ.

Уље и филтер

Зими је нарочито изражен хладан старт мотора када је уље у њему веома згуснуто и треба у рекордном року да постане што течније и осигура квалитетно подмазивање од старта.

- Осим свих познатих брендова које нудимо, посебно препоручујемо уља енглеског произвођача с вишедеценијским искуством "Цомма", а која долазе из најстарије европске рафинерије у Кенту - нагласио је Раденко Станић.

Зими је концентрација нечистоћа у ваздуху изузетно изражена, због чега је незаобилазан квалитетан филтер кабине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана