Добра вина и топла љетна ноћ мамац за туристе у Мркоњић Граду

Анита Јанковић Речевић
Добра вина и топла љетна ноћ мамац за туристе у Мркоњић Граду

МРКОЊИЋ ГРАД - Атмосферу вреле љетне ноћи у Мркоњић Граду додатно ће загријати други по реду фестивал вина који ће у недјељу окупити најпознатије винарије из региона, а ријеч је о манифестацији чији је циљ привлачење туриста у ову малу крајишку општину која има много тога да понуди гостима из цијелог свијета.

Стручни сарадник за културу и туризам у Културно-спортском центру “Петар Кочић” у Мркоњић Граду Његош Томић каже за “Глас” да је Љетни фестивал вина у овом граду први пут одржан прошле године, а иницијатива за његово одржавање стигла је од сомелијера Огњена Вученовића.

- Огњен је млад момак из Мркоњић Града који је пропутовао готово цијели свијет и много научио о вину, чији је и страствени љубитељ. Дошао је на идеју да овдје покрене фестивал, а ми смо то подржали јер историјска предања свједоче о постојању винограда у нашем мјесту. Записи свједоче да је овај крај некада био виноградарски те да је производња вина вјероватно била општеприсутна као привредна дјелатност па самим тим и традиција, коју смо нажалост временом изгубили - рекао је Томић.

На прошлогодишњем фестивалу представило се десетак винарија, док ће ове године окупити њих 13 из Србије, Црне Горе, Хрватске, Сјеверне Македоније и БиХ.

- Осим вина које ће посјетиоци имати прилику бесплатно дегустирати, али и купити у понуди ће бити и наш познати подрашки сир. Изложбени штанд имаће и компанија “Тропик”, вода “Вивија” и “Херцеговачка кућа”. Стартујемо у недјељу од 19.30 на Тргу српске војске, у строгом центру нашег града, а забава коју ће обогатити рецитатор Марко Милошевић и бањалучки пјевач Борис Режак засигурно ће потрајати до дуго у ноћ - навео је Томић.

Организатори очекују да ће манифестацију, која претендује да постане традиционална, посјетити више од 1.000 гостију.

- Осим локалног становништва, очекујемо знатан број наших људи из дијаспоре који су били и лани, као и гостију из Јајца и сусједних општина. Посљедњих година све чешће смо на мапи бројних туриста који посјећују Јајце па радо свраћају и у наш град. Поновни долазак винарија потврда је да су лани кући отишли задовољни, са добрим утисцима. Циљ нам је да фестивал из године у годину привлачи што више туриста, желимо да наш град постане препознатљив по оваквим догађајима, радимо на промјени имиџа овог дијела Српске и надам се да ћемо у томе успјети - казао је Томић. 

Додао је да је фестивал увод у традиционалну манифестацију “МГ љето” која се сваке године одржава током јула и августа.

- Током та два мјесеца биће уприличен низ догађаја превасходно намијењених дјеци, од разних школа спортова до уличног баскета. Имаћемо дане позоришта и низ других културних догађаја намијењених за све узрасте - додао је Томић.

Историјат

Једна историјска занимљивост подстакла је организаторе да манифестацију посвећену вину покрену у Мркоњић Граду.

Наиме, 1660. године чувени отомански путописац Евлија Челебија, путујући кроз Босну и тадашњи Варцар Вакуф (данас Мркоњић Град) записао је да је ријеч о великој вароши, која има 11 махала и 2.000 даском покривених кућа, с виноградима и башчама.

- Овај крај је врло близу границе, а унаоколо нема ниједног града. Около шехера има врло много винограда, а клима је врло пријатна - написао је прије више од три и по вијека Челебија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана