Добра година за врхунско вино

Милијана Латиновић
Добра година за врхунско вино

Бањалука - Јако сунце ове је године изузетно пријало грожђу у домаћим виноградима, чији је квалитет веома добар, а први гроздови са чокота сићи ће за двадесетак дана.

Док воћари и повртари збрајају штету због суше, виноградари се не жале. Иза њих је, по свему судећи, веома добра година и по роду, али и квалитету грожђа. Сунце је, како кажу, добро нахранило гроздове, па шећера у њима неће мањкати.

Власник и енолог у винарији "Вукоје" из Требиња Радован Вукоје истиче да ће, по свему судећи, ова берба бити на нивоу оне из 2015. године, када је грожђе било врхунског квалитета.

- Берба "шардонеа" и сорте "пинот" почеће до краја мјесеца. Приноси ће бити нешто нижи, али ће зато плодови бити врхунског квалитета. Вино се прави од половине грожђа из винограда, што значи да количина није пресудна, већ квалитет. Нека од најбољих вина праве се од свега 250 грама грожђа по чокоту - каже Вукоје.

Власник требињског подрума "Поповац" Стево Поповац наглашава да ће висок сладор одликовати овогодишњу бербу.

- За неколико дана почиње берба сорте "шардоне", потом ћемо кошаре напунити "жилавком" и на крају беремо гроздове "вранца". Судећи по слаткоћи и квалитету грожђа, из наше винарије потећи ће врхунска вина - рекао је Поповац.

Истиче да је за добру капљицу вина потребна квалитетна сировина, а што је више сунчаних дана у години, грожђе је слађе и за вино треба мање сировине. Појашњава да кишне године утичу на киселост грожђа, па је за производњу вина потребно више сировине.

У винарији "Јунгић" у Челинцу, чији се виногради простиру на око шест хектара, кажу да ће прве гроздове скинути почетком идућег мјесеца.

- Ситуација у виноградима је за сада одлична, надам се да ће тако остати и до почетка бербе и да нас киша неће омести - рекао је власник винарије Жељко Јунгић.

Виногради

Највише винограда у РС засађено је на подручју Херцеговине, а нешто мање површине су у Бањалуци, Челинцу, Прњавору, Градишци и Добоју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана