Добојски Црвени крст формирао мобилни тим за подршку мигрантима и лицима из Украјине

Срна
Foto: Илустрација

ДОБОЈ- При Градској организацији Црвеног крста у Добоју формиран је мобилни тим који пружа подршку мигрантима који пролазе добојском регијом, а однедавно помоћ пружају и лицима из Украјине, рекао је секретар добојског Црвеног крста Михајло Арсенић.

Он је рекао новинарима да је на подручју добојске регије пријављено 10 породица из Украјине са око 40 чланова, од којих је деветоро дјеце до три године, те да је посао мобилног тима да подијели храну, пружи прву помоћ, обезбиједи потребне лијекове и опрему за бебе.

"Још двије породице у Теслићу су у фази пријаве. По једна породица је у Броду и Петрову, док су остале у Добоју", изјавио је Арсенић.

Он је навео да се неопходна опрема обезбјеђује преко донатора од којих је главни Црвени крст Републике Српске, који је у првом налету обезбиједио прехрамбене и хигијенске пакете, док остале потребе рјешавају са УНХЦР-ом и другим међународним организацијама.

Арсенић је напоменуо да је мобилни тим добојског Црвеног крста, који броји четири члана, формиран почетком године као пројекат Црвеног крста Швајцарске са сједиштем у Тузли и средствима за годину дана, која се исплаћују тромјесечно.

Вођа мобилног тима добојског Црвеног крста Зоран Васић рекао је да су од почетка године здравствену и психо-социјалну помоћ, те друге видове подршке мигрантима пружили стотињак пута.

Најчешће је ријеч о мушкарцима од 18 до 29 година, а биле су и двије породице.

"Током априла у само два дана имали смо прилив 29 миграната", изјавио је Васић и навео да је најчешће ријеч о лицима из Туниса, Ирака, Марока, Сенегала и Пакистана која су у транзиту према граници са ЕУ или се са граничних прелаза враћају назад у кампове у Федерацији БиХ.

Према његовим ријечима, највећи број миграната долази из федералне општине Маглај.

Он је навео да информације о кретању миграната добијају из разних извора, између осталог, од пролазника, са бензинских пумпи, отправника са аутобуских станица и Службе за послове са странцима.

Чланови мобилног тима су медицински техничари који активно говоре енглески или њемачки језик.

Тијана Јовић из овог тима рекла је да мигранти приликом интервенције најчешће траже храну, хигијенски пакет и ћебе, а приликом пружања здравствене помоћи ријеч је о повредама скочног зглоба, огреботинама, а било је и убодних рана.

Јелена Арсенић истакла је да на терен излазе тимски и да није било инцидентних ситуација са мигрантима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана