Добој: Топли оброк спас у хладним данима

Д. Дујић
Добој: Топли оброк спас у хладним данима

Добој - Скоро 250 Добојлија којима је потребна социјална помоћ упркос хладноћи и температурама испод нуле, свакодневно долази по топли оброк у Народну кухињу у том граду, која ће и у овој години настојати да им тежак живот бар мало олакша.

Ни снијег ни мраз не спречавају Звонимира Лукића да сваки дан сједне на свој бицикл и дође по ручак у Народну кухињу, која је смјештена у бившој касарни у насељу Миљковац. Како је казао другог избора нема. Инвалид је, а пензије још нема, па му не преостаје ништа друго него да се храни на тај начин. Једино му је каже проблем што је кухиња прилично удаљена од Ћупријске улице, гдје живи.

- Сваки дан бициклом дођем, и када је киша и када је снијег, па се људи чуде. Међутим, немам друго рјешење. Није споран квалитет хране него је проблем што је далеко, а сви корисници углавном болесни, па доласком још више погоршавамо своје здравствено стање - испричао је овај Добојлија.

Џевахири Мујкић из насеља Макљеновац зима није проблем. Према њеним ријечима, само јој треба боља обућа, а пјешачење не представља проблем, јер је свјесна да нема алтернативу.

Запослени у кухињи спремају 350 оброка дневно. За вријеме новогодишњих и божићних празника кухиња није радила, али су дан раније обезбиједили корисницима суве оброке.

- Долазе увијек редовни корисници без обзира на временске услове. Добијају један оброк који се углавном састоји од меса и прилога - рекла ја запослена у добојској Народној кухињи Алдина Ибраковић. У Центру за социјални рад Добој наводе да су у децембру издали картице за 92 домаћинства са 242 члана са правом на бесплатне оброке у јавној кухињи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана