Добој помаже куповину 100 станова за младе брачне парове

Срна
Добој помаже куповину 100 станова за младе брачне парове

Добој - Одборници Скупштине града Добоја јуче су једногласно усвојили одлуку о суфинансирању куповине 100 станова младим брачним паровима, а према општим условима, право да конкуришу, између осталих, имаће парови млађи од 30 година који намјеравају да у Добоју стално бораве наредних 20 година.

Предсједница добојске Скупштине Сања Вулић рекла је да је доношењу ове одлуке претходила иницијатива српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, посланика у Парламентарној скупштини БиХ Обрена Петровића и градоначелника Добоја Бориса Јеринића.

Вулићева је истакла да су одлуком дефинисане опште мјере, док је Јеринић овлашћен да дефинише посебне мјере и услове за пријаву на конкурс о којем ће јавност бити благовремено упозната.

Јеринић је као наредни корак навео израду правилника који ће до краја наредне седмице израдити правни тим и на тај начин дефинисати неопходне критеријуме за додјелу стана, како би биле предупријеђене могуће злоупотребе.

Он је истакао да пројекат има подршку Владе Републике Српске, а како би ствар била озбиљна, предвиђена су два модела финансирања.

- Ако млади брачни пар жели да бира зграду и кварт, сносиће 51 одсто трошкова, а град 49 одсто. У другом случају, ако град расписује јавни позив, парови не могу утицати на локацију, те ће пар издвојити 30 одсто трошкова, а град 70 одсто - појаснио је Јеринић и поручио да Градска управа усвајањем ове одлуке показује да води рачуна о положају младих, који су и највећи ресурс једне локалне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана