Добој: Одобрено кредитно задужење од 10 милиона КМ

Srna
Добој: Одобрено кредитно задужење од 10 милиона КМ

ДОБОЈ - Скупштина града Добоја одобрила је ново кредитно задужење ове локалне заједнице у износу од 10.000.000 КМ, с роком отплате на 10 година.

 

Одборнк ПДП-а Слободан Васиљевић је током расправе истакао да ће данашњом одлуком Добој имати кредитно задужење од 37 милиона КМ, а с обзиром на то да је буџет града за ову годину усвојен у висини од 65,5 милиона КМ, упозорава да овим темпом задуживања висина кредитних средстава прелази изворне приходе, који у локалном буџету учествују са око 33.500.000 КМ.

Васиљевић је нагласио и да кредит није развојни.

Одборник СП-а Ведран Глигорић похвалио је што ће кредитним средствима бити суфинансирана куповина станова младим брачним паровима, као и реконструкција улица, а незадовољан је што се овој одлуци приступа у изборној години.

Од укупног износа кредита, средства у износу од 5.000.000 КМ намијењена су за куповину станова пословних простора и гаража, 1.200.000 КМ за реконструкцију Улице краља Александра, 1.000.000 КМ за изградњу градских саобраћајница /улица поред аутобуске станице и улица од "Брчко гаса" до Улице Николе Тесле/.

Предвиђено је 900.000 КМ за реконструкцију вреловода у Улици српских бригада, по 500.000 КМ за реконструкцију дијела улица Цара Душана и Николе Пашића и изградњу канализације у насељу Баре.

Планирана су и средства од 380.000 КМ за уређење парцеле /топловод, вреловод, електрични и хидротехнички радови/, 300.000 КМ за асфалтирање регионалног пута Палежница горња и 220.000 КМ за доградњу објекта Регионалног музеја у Добоју.

Укупно кредитно задужење у 2020. години, по постојећем и предложеном дугу, износи 2.984.510,94 КМ што чини девет одсто од изворних прихода остварених у 2019. години, односно 33.158.000 КМ.

 

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је данас да су средства из кредитног задужења од 10 милиона КМ, које је данас усвојила Скупштине града, намјенска и за капитална улагања.
"Град Добој је међу најмање задуженим локалним заједницама у Републици Српској, на девет одсто /од изворних прихода/, а закон је омогућио до 18 одсто", рекао је Јеринић новинарима током сједнице локалног парламента.

Он је рекао да ће дио кредитних средстава бити утрошен за суфинансирање куповине станова младим брачним паровиима, по чему је Добој јединствен у Српској и земљама регије, и навео да је јуче потписан уговор са прва четири пара која су испунила свој дио уговора.

Јеринић је најавио и нове пронаталитне мјере према младим брачним паровима - да се по рађању трећег дјетета омогући пријевремени откуп стана или његово прометовање.

Он је појаснио да се још чека са трећим јавним позивом за додјелу нових станова све док новоизграђене стамбене јединице не добију употребну дозволу.

Јеринић је истакао да је данас скупштина усвојила споразум о подјели имовине и обавеза између града Добој и општине Станари и овластила га да потпише споразум са начелником општине Станари Душаном Панићем након што га усвоји и парламент те локалне заједнице.

"Ми смо се усагласили да имовина која је на територији града остаје граду, а територија на подручју општине Станари припада Станарима и да нема никаквих финансијских обавеза ни са једне стране", рекао је Јеринић, подсјетивши да је споразум постигнут 29. фебруара на састанку у Добоју са начелником општине Станари Душаном Панићем којем је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.


На дневном реду данашње, 27. редовне сједнице Скупштине града, расправља се о 21 тачки, између осталог и о приједлогу Одлуке о начину споразумне подјеле имовине и обавеза између града Добоја и општине Станари.

Расправљаће се и о куповини земљишта у Текућици, о приступању изради Стратегије о безбједности саобраћаја на подручју града, те о нацрту Стратегија развоја омладинске политике града Добоја 2020-2025. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана