Добој: Од прољећа поново у својим кућама

Дијана Дујић
Добој: Од прољећа поново у својим кућама

Добој - За 13 породица из Добоја којима су прошле године поплаве и клизишта уништили домове до прољећа 2016. долазе бољи дани јер ће добити нови кров над главом.

Они су јуче у Градској управи у Добоју потписали уговоре о изградњи кућа, које ће у оквиру Развојног програма УН (УНДП) бити обезбијеђене по систему кључ у руке.

Властимир Пејкић, из мјеста Порјечје код Добоја, са супругом, трогодишњом кћерком и дванаестогодишњим сином прије годину и по морао је да напусти своју кућу. Због клизишта њихов дом више није био услован за живот, па је ова породица од тада принуђена да живи као подстанар.

- Пресрећан сам што ћемо добити нову кућу. Супруга и ја нисмо запослени и можете мислити колико нам значи то што ћемо поново имати свој кров над главом - казао је Пејкић.

Сличну судбину дијели и петочлана породица Дубиновић из Сјенине Ријеке, чији чланови једва чекају да опет имају свој дом.

- Имам два сина, мужа и заову са посебним потребама. Из свог дома смо иселили због клизишта у мају прошле године. Од тада живимо код дјевера у двије собе. Сваки дан пролазим поред своје куће, гледам је, а она је уништена - испричала је Емина Дубиновић.

Вриједност изградње кућа износи око 650.000 КМ. Осим из буџета града Добоја, новац ће бити издвојен и из Фонда солидарности РС и УСАИД-а.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић очекује да ће ова активност бити настављена, како би стамбено збринули 40 породица које су због поплава и клизишта остале без кућа.

- Потписали смо уговор у вези са обезбјеђивањем комуналне инфраструктуре, струје, воде и пута, те грађевинских дозвола - казао је Петровић. Након издавања грађевинске дозволе, рок за завршетак радова је четири мјесеца, тако да би до прољећа сљедеће године куће требало да буду усељиве.

Пројекат

Руководилац канцеларије УНДП-а у Добоју Синиша Убипариповић казао је да ће куће бити од 37 до 72 квадратна метра.

Према његовим ријечима, куће ће у просјеку коштати 38.000 марака. Убипариповић је нагласио да је укупна вриједност пројекта у БиХ седам милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана