Добој: Од јаја и икона створили ремек-дјела

Д. Д.
Добој: Од јаја и икона створили ремек-дјела

Добој - Византијска орнаментика, ликови светитеља и прољећни мотиви доминирали су васкршњим јајима која су студенти Одсјека за црквену умјетност и сликарство Православног богословског факултета "Свети Василије Острошки" представили на аукцијској изложби у Умјетничкој галерији Центра за културу и образовање у Добоју.

Осим васкршњих јаја, ове године на аукцијској изложби биле су и иконе у малом формату, а сва прикупљена средства од продаје јаја и икона намијењена су за лијечење дјечака Милана Симетића из Шековића, којем је за трансплантацију бубрега и јетре неопходно 300.000 евра.

Васкршње јаје које је израдио Дамјен Дамјановић из Бањалуке било је најскупље и продато је за 100 КМ. На јајету је насликан лик Исуса Христа.

- Значајно ми је што је јаје које сам ја изложио продато по највишој цијени јер је новац намијењен у хуманитарне сврхе - казао је Дамјановић.

- Ово је дрвено јаје које сам препарирала акрилном бијелом мат подлогом, а затим сам исцртала сувом оловком и онда сам обојила акрилом - објаснила је Анђелка Никић.

_

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана