Добој: Од 19 позитивних, 12 су здравствени радници

Срна
Добој: Од 19 позитивних, 12 су здравствени радници

ДОБОЈ - У Добоју је на вирус корона укупно позитивно 19 лица, од којих 12 радника добојске болнице, те седам чланова њихових породица, рекао је директор добојске болнице "Свети апостол Лука" Младен Гајић.

Гајић је навео да се међу зараженим здравственим радницима налази један љекар, те 11 медицинских сестара и техничара.

Он каже да су од десет новообољелих лица у протекла 24 часа, осам медицински техничари и сестре са интерног одјељења болнице, а двоје су чланови породице једне раднице која је већ позитивна на вирус корона.

Гајић је нагласио да и поред свих предузетих мјера, од тријаже, епидемиолошких упитника, личне хигијене која се примјењује, нису могли утицати на то да се код њих појави заражени пацијент.

"Данас је потврђено да је на интерном лежао тај пацијент, којег данас пребацујемо на заразно одјељење", додао је Гајић.

Он је поручио да нема мјеста паници с обзиром је рад у одјељењима из предострожности подијељен у тимове.

Гајић је апеловао на медије да објективно извјештавају и појаснио да је туристичка организација "Тревел фор фан" из Бањалуке дио конзорцијума у којем се налази и предузеће са свим неопходним дозволама од надлежне Агенције за лијекове БиХ, а преко које је ова здравствена установа набавила заштитну опрему.

"Када је цијена одијела, коју смо ми плаћали око 50 КМ тада на тржишту износила око 100 КМ, 130 КМ, а негдје и 180 КМ, и онда се појави конзорцијум који каже да може увести нешто за 50 КМ, ја сматрам да ту нема криминалне радње", рекао је Гајић.

Он је истакао да су захваљујући конзорцијуму једни обезбиједили набавку робе, а други /туристичка организација/ својим уговорима омогућили да се она и транспортује.

"Имамо и ставове Агенције за јавне набавке да се то због епидемиолошке ситуације и ванредног стања могло провести путем директног споразума с обзиром да на тржишту нема те робе коју смо ми могли набавити", додао је Гајић.

Епидемиолог Дома здравља Добој Ана Стевановић Ћеклић каже да сви заражени здравствени радници имају лакшу клиничку слику или је и немају.

Она наводи да је на подручју Добоја под епидемилошким надзором 128 особа и да је у Дому здрављу тестирана 351 особа.

Командант Штаба за ванредне ситуације града Добој Борис Јеринић каже да у овом периоду није потребно уводити строже мјере од оних које је прописао Републички штаб за ванредне ситуације, с обзиром да је познат кластер – интерно одјељење болнице.

Он је поручио суграђанима да поштују препоруке надлежних, посебно током предстојећих празника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана