Добој: Обиљежен вијек од страдања логораша

Д. Д.
Добој: Обиљежен вијек од страдања логораша

Добој - Парастосом за 12.000 жртава и полагањем вијенаца на спомен-костурницу јуче је обиљежено 100 година од интернације Срба у добојски логор - први концентрациони логор за цивиле у Европи.

Кроз добојски логор од формирања 27. децембра 1915. до 5. јула 1917. године интерниран је 45.791 Србин из Горњег Подриња и источне Херцеговине, а страхоте у њему прошло је и 17.000 жена и дјеце. Намјера је била стварање тампон зоне која је требало да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом дијелу Балкана.

Владика зворничко-тузлански Хризостом је поручио да ће се Српска православна црква борити да сва српска стратишта буду отргнута од заборава. Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите РС Радомир Граонић је казао да Влада обиљежавањем 100 година од интернације Срба у први концентрациони логор у модерној Европи жели да покаже да Срби нису заборавили своје славне претке и жртве које су положене на олтар слободе.

Замјеник градоначелника Добоја Драган Василић најавио је да ће ускоро у близини жељезничке станице, на мјесту гдје су убијени логораши, бити изграђен споменик жртвама логора. Предсједник Удружења потомака и поштовалаца српских добровољаца "1912-1918" Владимир Шеварика поручио је да је Добој град херој 1915, 1941. и 1991. и синоним борбе српског народа за слободу на овим просторима.

У оквиру обиљежавања вијека од интернације Срба у овај логор одржана је и духовна академија у добојском Центру за културу и образовање, а у Регионалном музеју отворена је изложба фотографија и докумената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана