Добој: Обезбијеђени хигијенски раствори

ГС
Добој: Обезбијеђени хигијенски раствори

ДОБОЈ - У Добоју је данас за потребе 388 заједница етажних власника почела испорука по пет литара дезинфекционих раствора које ће достављати волонтери.


Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је су средства за набавку раствора обезбијеђена заједно са добојским Домом здравља.

"Апелујем да предсједници и представници етажних заједница одреде једно лице које ће вршити редовну хигијену у објекту, а она се односи на улазна врата, кваке, интерфон, лифт, рукохват до првог спрата, гдје је и највећа могућност контакта са вирусом", изјавио је Јеринић и захвалио грађанима што су у великој мјери дисциплиновани и поступају према препорукама надлежних институција.

Он наводи да у Добоју нема заражених вирусом корона који је већ присутан у сусједним локалним заједницама Модричи и Тешњу, а да је под надзором 347 лица.

Јеринић каже да је Градска управа Добој у сарадњи са Центром за социјални рад позвала грађане, представнике мјесних заједница и заједница етажних власника да пријаве комшије који живе сами у домаћинству и немају подршку породице, како би им се на организован начин омогућила помоћ у набавци хране и лијекова.

Пријаве ће се вршити од сутра, од 7.00 до 15.00 часова, на телефоне Центра за социјални рад, а према распореду - за подручје града на број 053/241-810, за подручје Озрена на 053/242-171, за подручје Крњина на 053/203-650, за подручје Требаве на 053/228-866 и за подручје Вучјака на 053/227-528.

"Данас смо одређена средства пребацили Црвеном крсту за најугроженије, углавном старије особе, како би животне немирнице биле остављене и њима", изјавио је Јеринић.

Јеринић каже да је на данашњој сједници Штаба за ванредне ситуације утврђено које услужне дјелатности могу да раде, а да не угрожавају епидемиолошку ситуацију. Он је додао да је ријеч о вулканизерима који су тачно наведени.

Он је апеловао да лица који долазе из иностранства пријаве свој боравак Дому здравља и ставе се у самоизолацију, а грађане је позвао да пријаве оне који то не поштују, ради превенције и да се не угрози здравље најрањивијих категорија.

Давор Максимовић из Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Добој навео је да се уручују већ припремљени дезинфекциони раствори са упутством о начину кориштења.

"Раствор се пресипа у прскалице којима се даље третирају ризичне површине", каже Максимовић, додајући да се то мора радити свакодневно.

Он је истакао да без дисциплинованог поступања људи, све превентивне мјере немају ефекта.

"Дакле, старији грађани да остану кући, а град ради на томе да буду обезбијеђени волонтери који ће их обилазити", навео је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана