Добој и Станари на прагу договора

М. Л.
Добој и Станари на прагу договора

Бањалука - Спор око подјеле имовине између града Добоја и општине Станари, који траје дуже од двије године, ускоро би могао бити ријешен, јер ће одлука о томе шта коме припада бити донесена почетком септембра на састанку руководства ових локалних заједница.

Састанку на којем би требало да коначно подијеле имовину, присуствоваће и представници министарстава финансија и локалне управе и самоуправе РС, како би што праведније и што брже овај проблем био ријешен.

Станари су најмлађа општина у РС, а тај статус су добили 2015. године. Рок за подјелу имовине са Добојем, у чијем су саставу раније били, био је 90 дана, али споразум између ових локалних заједница није постигнут.

Све је запело око кредита из 2012. године. Град Добој је тражио од Станара да након што су добили статус општине, наставе враћати преостали износ кредита од око три милиона марака, јер је како су тврдили, дио новца уложен у инфраструктуру на подручју Станара. Руководство те општине на то није пристало, па је у марту ове године одлучено да имовина буде подијељена арбитражом.

Међутим, након неколико састанака челници ових локалних заједница дошли су на корак ближе да имовину подијеле мимо специјалног суда. 

Замјеник градоначелника Добоја Небојша Марић потврдио је да постоји воља руководства града и општине Станари да спорно питање ријеше без арбитраже.

- С обзиром на то да је Министарство финансија дало сагласност за кредитно задужење вјерујемо да ће нам помоћи и у вези са рјешењем ко и на који начин треба да врати остатак дуга. Што се тиче остале имовине договорили смо се да имовина која је на подручју Станара припада њима, а оно што се налази у граду Добоју тако и остане - рекао је Марић.

Да је договор на прагу потврђује и начелник Станара.

- Покушаћемо још једном договорити све мимо арбитраже. Вјероватно смо се могли договорити и раније, али ето није ни сада касно - рекао је Душан Панић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана