Добој добио новац тражен за излазак из турске заједнице

Свјетлана Шурлан
Добој добио новац тражен за излазак из турске заједнице

Добој - Министарство финансија РС исплатило је у петак шест милиона марака добојским привредницима који су претрпјели штету у прошлогодишњим поплавама, а Градска скупштина би у септембру требало да размотри излазак Добоја из Заједнице општина турског свијета.

Новац је исплаћен на основу одлуке Управног одбора Фонда солидарности за обнову РС. Исплати је претходио договор привредника, министара и градоначелника Добоја Обрена Петровића, који је у мају ове године иницирао предсједник РС Милорад Додик. Привреднике који ће добити помоћ и износ новца утврдило је Удружење привредника "15. мај" из Добоја, а списак је објављен на интернет страници Министарства финансија.

Добојски одборници су усвојили у мају одлуку којој су условили Владу РС да обезбиједи шест милиона КМ или да дозволи кредитно задужење града како Добој не би остао у Заједници општина турског свијета. У одлуци, коју је усвојила скупштинска већина предвођена СДС-ом, истакнуто је да је новац потребан да би у случају изласка из Заједнице општина турског свијета биле надомјештене донације које су требале стићи из Турске. Од шест милиона КМ обећаних из Турске у Добоју су два планирали за помоћ привредним друштвима и предузетницима у отклањању посљедица поплава, а по милион за изградњу моста у Сувом Пољу преко ријеке Спрече, изградњу колектора у улици Цара Душана до ријеке Босне са прецрпном станицом, реконструкцију и санацију градских улица Немањина и Краља Александра и градњу кружног тока, те измјештање вреловода који прелази преко жељезног моста на Усори.

Предсједник Клуба одборника СДС-а у Скупштини Добоја Радослав Николић рекао је да ће уплаћених шест милиона КМ значајно помоћи опоравку добојске привреде.

- Очекујем да ће органи партије и скупштине расправљати о изласку из Заједнице општина турског свијета. То би требало да буде стављено на сто у септембру - рекао је Николић.

Предсједник Клуба одборника СНСД-а Сања Вулић каже да је сигурна да градоначелник неће мијењати одлуку о приступању турској асоцијацији јер је његова политика уцјењивачка.

- И он је сам је уцијењен од стране људи који га финансирају и држе на мјесту градоначелника. Његова намјера није да се повуче из те заједнице. Потврдио је да се бави уцјењивачком политиком оптуживши Владу РС да поступа мећехински према Добоју. Влада је до сада за Добој обезбиједила око 16,5 милиона КМ помоћи, а сада стиже ових шест милиона - истакла је Вулићева.

Петровић није одговарао на позиве, а у његовом кабинету су рекли да није у згради Градске управе.

Одлука да Добој приступи Заједници општина турског свијета донесена је 3. марта ове године, што је изазвало негодовање становништва, а посебно борачке популације. Борачка организација у Добоју је организовала протесте и потписивање петиције за смјену Петровић, али одлука упркос томе није повучена. У одлуци о приступању Заједници општина турског свијета, коју је предложио Петровић, образложено је да је приступање потребно за успостављање и унапређење односа са локалним управама и заједницама које имају географске, историјске, културне и привредне везе с циљем обезбјеђења подршке пројектима развоја и очувања градског и сваког другог насљеђа. Градска скупштина подржала је ту одлуку након што је градоначелник Добоја преузео сертификат о приступању турској заједници.

Помоћ осталим привредницима

У Министарству финансија РС су рекли да ће, у настојању да пруже подршку и осталим привредницима који су претрпјели штету у прошлогодишњим поплавама, Фонд солидарности на сличан начин помоћи и у другим локалним заједницама у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана