Добој: Чувати сјећање на српске јунаке

Срна
Добој: Чувати сјећање на српске јунаке

ДОБОЈ - Дан бранилаца Добоја - 2. мај, обиљежен је у насељу Липац, одакле је српско становништво прије 31 годину кренуло у одбрану града од хрватских и муслиманских војних и паравојних формација.

Учесници овог догађаја су подсјетили да је 2. маја 1992. године из Липца кренула организована одбрана која је осујетила покушаје хрватских и муслиманских војних и паравојних формација да окупирају Добој, након што су претходно то учиниле са Бродом, Оџаком и Дервентом, а циљ им је био да се споје са Зеницом.

Некадашњи командир Прве чете Озренске бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ Раденко Николић рекао је да су прије 31 годину ефикасном акцијом ограничених размјера браниоци онемогућили страдање Срба у Добоју.

"Донесена је одлука која је значила онемогућити 103. бригаду, која је побила Србе у Лијешњу, Сијековцу, Броду, Дервенти, Рабићу, Ритешићу и Јоховцу да се споји са 108. и 109. бригадом у центру Добоја", навео је Николић.

Члан Удружења "Браниоци Добоја 2. мај 1992" Мирко Стојчиновић истакао је да се стално врши замјена теза ко су ослободиоци, а ко браниоци града, те порчуио да ће на њега наставити давати одговор све док то друга страна не прихвати.

Објашњавајући против кога се ВРС борила, Стојчиновић је указао на директиву генерала такозване Армије БиХ Сефера Халиловића из фебруара 1992. године о организовању јединица "Патриотске лиге" и "Зелених беретки" које су бројале 120.000 наоружаних припадника, организованих од водова до бригада, којима ће се придружити 30.000 припадника полиције.

Према његовим ријечима, те снаге су већ биле око Добоја у насељима Которско, Грапска, Бријесница, Клокотница, Матузићи, Макљеновац и Сивша, уз подршку 20 бригада војске Хрватске и Збора народне гарде, те осам бригада ХВО размјештених по Посавини.

Он је рекао да су, према сведочењу генерала Јерка Зовака, ове снаге већ у марту стигле у Которској и Јоховац те блокирале путне правце.

Чедо Сегдар, тада активни припадник полиције, присјећајући се тих дана каже да је град био у ишчекивању и неизвјесности, уз разне вијести о присуству јединица "Зелених беретки", "Патриотске лиге" и других које су већ у граду на појединим котама.

Према његовим ријечима, на важнијим градским раскрсницама и дијеловима, попут Чаршија и Чајре били су постављене пунктови са непознатим, а наоружаним лицима који су контролисали кретање.

Некадашњи командант Првог батаљона Добојске бригаде ВРС Димшо Живановић каже да је тешко предвидјети шта би се десило да није било 2. маја и неколико ентузијаста, с обзиром на то да је непријатељ вршио припреме које су указивале да планирају заузети град.

Током Одбрамбено-отаџбинског рата у Добоју и ближој околини погинлуо је више од 1.600 бораца, изјавио је градоначелник Борис Јеринић и истакао да је добро што Удружење "Браниоци Добоја 2. мај 1992" чува од заборава сјећање на див-јунаке и преноси га млађим нараштајима.

Данашњој манифестацији присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске Данијел Јошић и Александар Суботић, те замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић.

Скупштина града Добоја донијела је одлуку да 2. мај буде проглашен за датум од значаја за ову локалну заједницу. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана