Доајен новинарства и дугогодишњи новинар Гласа Српске Гојко Шербула отишао у легенду

Драгана Келеч, Милан Вујић
Доајен новинарства и дугогодишњи новинар Гласа Српске Гојко Шербула отишао у легенду

Градишка - Дугогодишњи новинар "Гласа Српске" Гојко Шербула преминуо је јуче у Градишци у 76. години.

Рођен је 16. августа 1939. године у селу Гашница код Градишке. Завршио је средњу економску школу и новинарску школу Југословенског института за новинарство Београд.

Богату новинарску каријеру започео је 1959. године у загребачком "Вјеснику". Био је један од оснивача Радија Бањалука, а доласком у Градишку од 1965. године писао је за "Глас", "Вечерње новости", "Задругар", "Ослобођење", РТВ Сарајево и Тањуг. Био је један од креатора програма Радио Бањалуке и покретач првог Фабричког листа "Радник" у Градишци. Највећи дио радног вијека оставио је у Радио Бањалуци и "Гласу Српске", гдје је дочекао пензионерске дане. И када је пензионисан, Шербулина љубав према новинарству није утихнула, па га није било тешко срести са фотоапаратом и оловком у рукама.

Новинарство је било и остало његов живот. У пет деценија дугој каријери Шербула је био најбољи примјер одговорног и продуктивног новинара. За допринос развоју новинарства у Градишци и шире више пута је награђиван и одликован, а добитник је и награде за животно дјело коју му је додијелила компанија "Независне новине".

- Новинарство јесте тешко и одговорно, али ако се на тај начин и ради, онда у овом послу никада нећете имати проблема. А када бих се могао вратити и све из почетка - поново бих био новинар - ријечи су по којима ће остати упамћен.

Колико је био цијењен и квалитетан најбоље знају његове некадашње радне колеге.

- Гојко је припадао генерацији истрајних стваралаца. Изузетно је познавао живот и проблеме радника и сељака Поткозарја, Лијевча поља и Посавине, о чијим судбинама је неуморно извјештавао. Није штедио ни себе ни папир и навикао нас је на одличне текстове - казао је пензионисани новинар и уредник у "Гласу Српске" Пантелија Матавуљ.

По изванредном и преданом раду Шербулу памти и његов колега Бранислав Божић.

- Гојко је сасвим сигурно био један од најпоузданијих дописника "Гласа". Увијек је слао одличне текстове, на које уредници никада нису имали замјерке. Шербула је својим богатим опусом прославио Градишку, Лијевче поље и Поткозарје. Градишка, али и цијело новинарство у РС изгубили су много његовим одласком - додао је Божић.

Вријеме, датум и мјесто сахране Гојка Шербуле биће објављени данас.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана