До септембра стижу још четири плате у општинској управи у Српцу

Цвија Мркоњић
До септембра стижу још четири плате у општинској управи у Српцу

Србац - Радници општинске управе у Српцу добили су априлску плату, чиме је испуњен први дио захтјева које су испоставили начелнику ове локалне заједнице Драги Ћирићу, који поручује да ће до краја септембра бити

Србац - Радници општинске управе у Српцу добили су априлску плату, чиме је испуњен први дио захтјева које су испоставили начелнику ове локалне заједнице Драги Ћирићу, који поручује да ће до краја септембра бити исплаћене четири заостале плате.

 

Један од услова општинског синдиката био је да до краја августа добију априлску и мајску плату, а да преостала дуговања за јун и јул буду исплаћена у складу са планом отплате дуговања.

Иако је Ћирић обећао да ће са надлежним службеницима урадити овај план, представници синдикалног одбора су израдили свој приједлог и доставили га начелнику крајем прошле седмице. Њихов документ предвиђа да се плате радницима у наредна три мјесеца исплаћују на сваких 15 дана, што је у оваквој финансијској ситуацији тешко оствариво.

- "Шуме РС" су нам вратиле дио дуга па смо тај новац преусмјерили за априлске плате. План није баш такав како сте навели, мало је другачији, али стићи ћу ја то, до краја септембра ћу исплатити четири плате - увјерен је Ћирић.

До краја године треба да буде обезбијеђено милион и по марака за плате радницима управе и организација које су учлањене у општински синдикат. Ријеч је о радницима Центра за социјални рад, Агенције за развој малих и средњих предузећа "Апис" и општинске борачке организације, а прилив у општинску касу неће бити већи од 2,5 милиона КМ.

Плате чекају и радници јавних предузећа и установа, попут Центра за културу и спорт, Радио Српца, вртића "Наша радост" и других којима касни од четири до 13 плата.

Ћирић тврди да је прекјуче и "Апису" уплаћена плата, Центру за социјални рад јуче, а данас би требало да је добију запосленици у вртићу "Наша радост".  Према његовим ријечима, плате ће добити и радници осталих јавних предузећа, а општинари се ускоро могу надати и исплати за мај.

Осим тога, запосленима у општини локална управа дугује и најмање три накнаде за топли оброк из ове и шест накнада из 2011. године, док регрес за годишњи одмор нису добијали још од 2008. године.

- И топли оброк и превоз плаћаћемо редовно. Не знам зашто мене криве за заостатак топлог оброка из 2011. године, ја тада нисам био начелник, а тадашњег првог човјека општине нису смјели ни да питају за овај дуг - истиче Ћирић.

Чак и да се највећи дио новца до краја године издвоји за плате, неће остати довољно средстава за борачке, социјалне и друге угрожене категорије, али ни за отплату кредита који на годишњем нивоу износе око 1,1 милион КМ.

Ћирић је увјерен да ће до краја године све успјети да исплати од поменутих 2,5 милиона КМ, а све је прецизно и израчунао.

- Рата кредита од око 200.000 КМ за изградњу водовода "Вријеска" у Горњим Срђевићима доспијева на наплату у септембру, за друге кредите отићи ће такође око 200.000 КМ, дуг добављачима износи око 300.000 КМ и дуг за плате са доприносима је 1,5 милиона КМ. То је укупно 2,2 милиона КМ - наводи Ћирић и подсјећа да се током мандата није задужио ни за једну марку.

Пореска управа

Уздрману ситуацију у општини Србац могла би додатно погоршати нова блокада од стране Пореске управе, јер општина није уплатила доприносе за раднике за јун и јул ове године.

- Не могу нам сад блокирати рачун, јер имамо законски рок од 60 дана да уплатимо доприносе - рекао је Драго Ћирић.

*****

Од 2,5 милиона прилива биће плаћено:

> 200.000 рата кредита за водовод

> 200.000 рате за остале кредите

> 300.000 дуга добављачима

> 1,5 милиона за плате

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана