До посла у Бијељини уз 5.000 КМ од града

Љиљана Алексић
До посла у Бијељини уз 5.000 КМ од града

БИЈЕЉИНА - Незапослени Семберци који желе да покрену сопствени бизнис имају шансу да добију подстицаје Градске управе Бијељина како би своју идеју спровели у дјело.

Градско Одјељење за привреду расписало је јавни позив за додјелу подстицаја за лица који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање. Према ријечима Душана Трифковића из овог одјељења, за ове намјене предвиђено је 130.000 КМ, а позив је отворен до 15. августа.

- Планирано је да буде додијељено по 5.000 КМ за 26 предузетника који треба да региструју дјелатност из било које области - каже Трифковић и додаје да предност имају производне и занатске дјелатности. Сви детаљи могу се пронаћи на званичној веб страници града, гдје се налази и пријавни образац, а према ријечима Трифковића, након истека рока за пријаве комисија ће прегледати све захтјеве те извршити бодовање.

- Првих 26 нових предузетника добиће одмах средства уз услов да ту дјелатност морају да обављају у наредних 12 мјесеци, а након тога мораће и поднијети извјештај о утрошку средстава - каже Трифковић.

Ово је шанса и за оне који већ имају неку врсту кућног бизниса, јер се у Бијељини значајан број грађана, првенствено жена, у кућној радиности бави занатима и производњом козметике.

- Између осталог, средства могу искористити за набавку опреме, репроматеријала, за уплату доприноса, софтверских рјешења или књиговодствених услуга. За оне који већ посједују опрему добра ствар овог подстицаја је да могу себи уплаћивати доприносе на плату, тако да годину дана могу имати покривене обавезе према држави - појашњава Трифковић.

Ово није једини пројекат који град реализује с циљем самозапошљавања и повећања броја предузетника. Из Градске управе поручују да је циљ да што више људи остане да живи и ради у Бијељини и Републици Српској.

- Семберија је, поред осталог, позната по добрим занатлијама и предузетницима. Ми настојимо да помогнемо што већем броју људи да дођу до посла и покрену самосталан бизнис. Циљ нам је да достигнемо број од 2.000 предузетника у Семберији - каже градоначелник Љубиша Петровић.

Тај број, по свему судећи, биће брзо достигнут. Према евиденцији, закључно са 1. јуном ове године у Бијељини су биле регистроване 1.973 предузетничке радње, што је највећи број у посљедњих десетак година. Од укупног броја око 40 одсто чине жене предузетнице.

- То је заиста одличан резултат, ми годинама покушавамо да достигнемо број од 2.000 активних предузетника. Сада је извјесно да ћемо ускоро тај број и достићи - каже извршни директор Занатско-предузетничког удружења “Предузетник” из Бијељине Милорад Стевић.

Посљедице короне

Градска управа Бијељина најавила је да ће кроз одређене мјере помоћи најугроженијим привредницима да санирају посљедице вируса корона. Планирано је око 200.000 КМ за око 500 привредника који су претрпјели највеће губитке, а одлука ће се највјероватније наћи на дневном реду наредне сједнице Скупштине града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана