Дневни центар "Невен" из Прњавора обиљежио деценију постојања

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Дневни центар "Невен" из Прњавора за дјецу са потешкоћама у развоју обиљежио је вечерас десет година постојања.


Свечаној академији присуствовао је и начелник општине Прњавор Дарко Томаш, који је напоменуо да је захваљујући дјеловању Удружења родитеља дјеце са потешкоћама у развоју широј јавности указано на проблеме са којима се сусрећу штићеници Центра и њихове породице.

"Они су наши мали јунаци, а њихови родитељи и сви људи који раде у Дневном центру заслужују подршку и честитке на пожртвованости. Локална заједница ће увијек бити уз њих, што је показала у протеклих 10 година, а тако ће бити и у годинама које предстоје", рекао је Томаш.

Асистент Дневном центру "Невен" Бошко Бијелонић каже да су протеклих 10 година имали успона и падова, али да су истрајношћу и преданим радом показали да иду у добром правцу.

"Наше постојање говори да је Дневни центар потребан овој дјеци као вид социјализације, да покажемо да су они дио друштва и локалне заједнице, а јубилеј који обиљежавамо показује да смо на добром путу", рекао је Бијелонић за Срну.

Он је истакао да имају изузетну подршку Центра за социјални рад, локалне заједнице, али и бројних удружења и појединаца, што је од великог значаја.

Директор Центра за социјални рад у Прњавору Драгана Радуловић подсјетила је да је ова установа партнер Дневног центра "Невен" 10 година и подршка родитељима да дјецу са потешкоћама у развоју укључе у активности Центра и интегришу у средину у којој живе.

"Дневно збрињавање је једно од основних права у оквиру социјалне заштите осмишљено тако да се кроз дневне центре ради на развијању вјештина које ће помоћи појединцу у самозбрињавању, односу према вршњацима, усвајању вјештина као што су одржавање личне хигијене и самостално узимање хране, али и развијању креативности", појаснила је Радуловићева.

Она је напоменула да је Дневни центар у Прњавору протеклих година биљежио стални раст и развој јер има стручњаке који током свог рада пружају максимум и сваком дјетету прилазе на индивидуалан, посебно прилагођен начин.

Штићеници Дневног центра "Невен" у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом "Просвјета" из Прњавора учествовали су у пригодним и њима прилагођеним фолклорним, глумачким и плесним кореографијама.

Посебна признања за подршку у раду Дневном центру уручена су представницима општине Прњавор, Центра за социјални рад Прњавор и Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске.

Дневни центар "Невен" Прњавор има 16 активних чланова, док Удружење родитеља дјеце са потешкоћама у развоју броји 70 чланова. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана