Ђурићи из Батковића крај Бијељине у кимону помјерају границе

Милош Васиљевић
Ђурићи из Батковића крај Бијељине у кимону помјерају границе

БИЈЕЉИНА - Мало је породица у Српској које имају петоро и више дјеце, а још мање оних који са великим успјехом тренирају један спорт, у овом случају џудо. Несвакидашњи примјер је породица Ђурић из бијељинског села Батковићи, која исписује историју и помјера границе када је ова борилачка вјештина у питању.

Јована, Милица, Милкица, Мила и Горан Ђурић већ су се окитили титулама најбољих у својим узрасним категоријама, а витрину са медаљама додатно су обогатиле Милкица и Јована бронзом освојеном на Првенству БиХ за јуниорке, односно старије пионирке, које је одржано протеклог викенда.

Отац Бранко поносан је на све петоро подједнако, а за “Глас Српске” наглашава да га највише испуњава то што му дјеца одрастају у здравом духу, кроз спортска надметања, гдје уче да добијају и губе, али, прије свега, да буду бољи људи, у побједи али и у поразу.

- Почело је све сасвим спонтано, три старије кћерке су почеле да тренирају џудо, након тога и син и на крају најмлађа кћерка. Освајају медаље, имамо у кући прегршт. Ту су и пехари за најбоље спортисте, мене све то чини изузетно срећним и поносним, а посебно ми је драго што су сви у истом Џудо клубу “Пантер”. Већ годину дана свакодневно путујемо 13-14 километара на тренинге, али није ништа тешко када имамо јаку вољу и жељу - рекао је поносни отац.

Код све петоро дјеце јавила се љубав према овом спорту, која је из дана у дан све јача. Бранко наглашава да је најважније да раде оно што воле, те слободно вријеме користе на прави начин.

- То је један од најбољих спортова за њихово здравље и развијање, јачају карактер. Сви су веома посвећени и заједно су у томе, а желе да додатно науче и напредују. И најмлађа кћерка, која се посљедња уписала, показује велику емоцију, што ми је и те како драго - казао је Бранко и додао да, као и сваки родитељ, жели да његова дјеца имају успјеха, па се потајно нада да ће једног дана стићи и до Олимпијаде.

Спортски директор и тренер Џудо клуба “Пантер” Владимир Ђокић каже за “Глас” да овакав случај, гдје четири сестре и брат тренирају један спорт у истом клубу и постижу завидне успјехе, не постоји надалеко.

- Захваљујући пројекту Свјетске џудо федерације и Џудо савеза Српске дјеца су имала прилику да бесплатно тренирају двије године, па је тако почела ова спортска прича у Батковићу. Добили су и спортску опрему и излазили на такмичења. Ђурићи су се пронашли у џуду. На почетку су биле њих три, а онда су се временом прикључили и млађи брат и најмлађа сестра - рекао је Ђокић и додао да “Пантер” тренутно броји 150 чланова.

Значај

Џудо је изузетно популаран спорт широм свијета. УНЕСКО га је, каже Владимир Ђокић, прогласио за најбољи избор када је ријеч о развоју дјеце.

- Ту су заступљени основни елементи кретања, пузања, провлачења, развоја моторике и гимнастике. У неким земљама Европе, као што је Француска, и у школама похађају предмет џудо, што говори о његовом значају - нагласио је Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана