Ђокић: Значајне комапније чији је рад заснован на коришћењу домаће сировине

Срна
Ђокић: Значајне комапније чији је рад заснован на коришћењу домаће сировине

ШИПОВО - Компаније чији је рад заснован на коришћењу домаће сировине од велике су важности у Републици Српској, изјавио је данас министар енергетике и рударства Петар Ђокић који је у Шипову посјетио Фабрику за алкалну активацију бентонита "Бентопродукт" и Друштво за експлоатацију неметалних минерала "Бентонит".

"Њихов рад је заснован на коришћењу руде која се експлоатише управо на овом локалитету, која се у овом производном капацитету прерађује и значајно је да се овдје финализира у производ и да више од 90 одсто производње завршава на иностраном тржишту", рекао је Ђокић новинарима.

Он је указао да је ова компанија друштвено одговорна према локалној заједници и према Републици у дијелу настојања да својом дјелатношћу помаже укупном индустријском развоју Републике, јер битно побољшава спољно-трговинске билансе континуираном квалитетном производњом и извозом.

"Tа друштвена одговорност се мјери и по односу према радницима, који имају изузетно квалитетне плате", рекао је Ђокић.

Он је додао да су данас разговарали и о развојним програмима компаније и навео да ће се они заснивати на развоју производних капацитета у Шипову, али и у оквиру њихове компаније на другом локалитету, на подручју града Приједора.

"Имајући у виду да озбиљно организовано воде ову фирму, вјерујем да ће тако бити и на подручју Приједора. Зато мислим да оваквим компанијама треба пружати подршку", рекао је Ђокић.

Генерални директор "Бентопродукта" Саша Грбић објашњава да су они доминантно извозно привредно друштво са 95 одсто продаје за извоз, махом у ЕУ.

Према његовим ријечима, проблема у набавци енергената и репроматеријала немају, јер праве одређене залихе.

"Имамо 55 радника, плате су редовне и добре, радимо у двије смјене, а трећа по потреби. Видимо простор за повећање производње у чињеници да наши купци одустају од набавке производних материјала са велике удаљености, тако да ту видимо шансу да можда замијенимо неке добављаче који су присутни са других континената", наводи Грбић.

Пословођа у производњи "Бентопродукта" Драган Проле, који 11 година ради у овој фабрици, каже да су задовољни фирмом, да имају довољно сировина и наруџби, те да су плате редовне.

Начелник општине Шипово Милан Ковач рекао је да је најбитније да ова компанија функционише, да извршава своје обавезе у складу са важећим законским прописима и да су радници задовољни.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана