Ђокић, Сорор : Спремност на сарадњу у области обновљивих извора енергије

Срна
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић и амбасадор Египта у БиХ Јасер Сорор исказали су данас спремност за сарадњу и реализацију потенцијалних заједничких пројеката у области обновљивих извора енергије, нарочито енергије вјетра и сунца.

Ђокић и Сорор су током разговора о актуелним трендовима у области енергетике и рударства Републике Српске, разматрали и могућност кориштења водоника као ресурса за производњу електричне енергије, с обзиром на то да Република Српска располаже богатим ресурсима лигнита из ког се производи овај енергент.

Ресорни министар је упознао египатског амбасадора о енергетским пројектима који се тренутно реализују у Републици Српској, као и плановима за будући период, саопштено је из Министарства енергетике и рударства.

Ђокић је истакао опредјељење Владе Републике Српске да питање развоја енергетског сектора, базираног на обновљивим изворима енергије, стави у фокус рада као најважнији приоритет економског раста и развоја у наредним годинама, што је јасно дефинисано Стратегијом развоја енергетике Републике Српске до 2035. године.

Сорор је рекао да је Египат до сада реализовао бројне енергетске пројекте, од којих је један и највећа соларна електрана на свијету.

Према његовим ријечима, Амабасада Египта у БиХ је спремна да сарађује са Републиком Српском и учини све да привуче што већи број египатских компанија, чије би присуство на тржишту засигурно допринијело унапређењу привредног амбијента, отварању нових радних мјеста и развоју земље у цјелини.

Договорени су наредни сусрети на којима би било ријечи о конкретним моделима будуће сарадње, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана