Ђокић: Изградња спомен-дома у Грбавици на чекању девет година

Срна
Foto: Срна

БРЧКО- Изградња спомен-дома у Грбавици код Брчког је на чекању девет година, колико се чека на добијање адекватних грађевинских услова и сагласности да она може почети и да буде, првенствено, мјесто сјећања на погинуле Грбавичане, изјавио је данас у том страдалничком селу министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Ђокић је навео да се девет година чека да се у Брчко дистрикту усагласе процедуре, људи и односи да то буде одобрено.

"Ја сам средства за те намјене обезбиједио још давне 2014. године. Тада смо тим новцем могли направити тај објекат, тада нам је требало 500.000 КМ, имамо тај новац. А, сада нам треба 2,5 милиона", рекао је Ђокић и додао да ће будући објекат служити и за друге намјене.

Он је најавио да ће та борба бити настављена и изразио увјерење да ће Срби у институцијама Брчког помоћи, напомињући да су увијек хтјели, али се није могло доћи до тих техничких рјешења.

Ђокић, који је данас присуствовао парастосу за 13 убијених цивила и војника на мјесном гробљу у брчанском насељу Грбавица који су на данашњи дан прије 30 година заробљени, мучени и звјерски убијени, а њихова тијела су размијењена и измасакрирана предата породицама, нагласио је да је 8. март због тога један од најтежих ратних дана које су имали Грбавица и околина.

Он је напоменуо да ће Срби увијек долазити у Грбавицу да страдалницима одају највећу пажњу и поштовање за чин највеће жртве коју човјек може дати - живот за ближњег, слободу и отаџбину.

"Жртва није била узалудна јер је из те, и жртве више од 20.000 бораца Војске Републике Српске, створена Република Српска и стекли смо слободу коју данас уживамо и за коју ћемо се борити да трајно остане осјећај у свима нама и да живимо као слободан народ на овим просторима. Да живимо у својој Републици Српској која ће увијек бити ту, која мора да буде вјечна", рекао је Ђокић.

Ђокић је поновио да је жртва 13 Грбавичана уграђена у темеље слободе српског народа и Републике, као и да жртва није била узалудна.

"Грбавица се може убројати у највећа страдалничка мјеста Републике Српске у односу на број становника и број жртава", рекао је Ђокић.

Он је рекао да је Грбавица данас другачија, љепша, много је већа него прије рата и густо насељена и у њој живе честити људи који воле своју Републику Српску.

"Ми Грбавицу, отргнути дио Српске смјештен у Брчко дистрикт, и даље доживљавамо као простор Републике и нека тако остане", рекао је Ђокић и истакао да бројност Грбавице данас даје осјећај снаге и да Срби никада више неће доживјети оно што су доживјели деведесетих година прошлог вијека, као мала чета из тог села изложена стравичним ударима.

Ђокић је нагласио да се Срби морају борити јер је Република Српска изложена притисцима, чији је крајњи циљ да она буде угушена и да нестане, али и притисцима да буде реформисана по моделу и намјерама других, да изгледа сасвим другачије него данас.

"Ми данас имамо све институције које имају уређене државе, то морамо сачувати. Обавеза је свих политичких генерација које ће долазити из било које странке да о томе брину и да никада не допусте да зарад лаких обећања и понуда, које некад изгледају као слатки опијум, прихвате услове и захтјеве да се ми промијенимо и да промијенимо своју Републику", рекао је Ђокић.

Он је истакао да Срби морају бити свјесни чињенице да су први пут створили земљу западно од Дрине и преносити тај осјећај на младе генерације, које немају везе са ратом.

"На нама, актерима тог доба, и онима који управљају или ће управљати Републиком, јесте да ту вриједност његују, чувају и трајно штите", рекао је Ђокић.

Ђокић је напоменуо да се институције Републике Српске непрестано требају борити и показивати солидарност породицама погинулих бораца, што свакако и чине.

Осмог марта 1993. године 13 српских борца из Грбавице заробљено је у Бодеришту код Брчког. Упркос договореној размјени, Срби из Грбавице су измасакрирани, а потом убијени.

Стравичан масакр над припадницима Војске Републике Српске из овог краја починили су припадници такозване Армије БиХ.

Из насеља Грбавица у посљедњем рату погинуло је највише Срба у пријератној општини Брчко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана