Ђокић: Инвестиција од 50 милиона евра у фабрику за прераду гипса

Г.С.
Foto: Срна

УГЉЕВИК- Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић најавио је током посјете Руднику и Термоелектрани "Угљевик" инвестицију од 50 милиона евра у изградњу фабрике за прераду гипса као продукта одсумпоравања и отварање нових 100 радних мјеста.

"Ова инвестиција са кинеском компанијом БНБМ, у којој је РиТЕ Угљевик један од акционара, отвара нову страницу рада и развоја, а требала би да буде реализована наредних неколико година", рекао је Ђокић након данашње сједнице Скупштине акционара РиТЕ "Угљевик".

Он је подсјетио на велику инвестицију из 2017. године у систем за одсумпоравање димних гасова, који је за неколико деценија продужио радни вијек електране, која је сада врло мали загађивач, те додао да ће новом инвестицијом технолошки процес бити заокружен.

"То је и велики допринос даљем расту индустријске производње у Републици Српској", истакао је Ђокић и изразио захвалност свима који су годинама радили да би се омогућила реализација нове инвестиције, а кључну сагласност је већ дала Влада Српске.

Министар је обишао и радове на редовном годишњем ремонту у РиТЕ "Угљевик", који треба да ојача њену погонску спремност и повећање обима производње електричне енергије, те изразио оптимизам у погледу будућности рада "Термоелектране" до 2050. године.

Директор РиТЕ "Угљевик" Дико Цвијетиновић рекао је да је и Скупштина акционара данас донијела важну одлуку за ово предузеће и за Републику Српску о могућности продаје гипса за компанију "БНБМ", чиме су створени услови за покретање инвестиције у градњи фабрике гипса у Угљевику, што је значајно за ово подручје и цијелу Српску.

Извршни директор Милутин Тасовац најавио је да ће редован ремонт, који је почео 8. маја, бити завршен 23. јуна и да ће омогућити повећање снаге погона и већу стабилност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана