Дјечак из Српца пјешачио 22 километра стазама егзодуса

Дејан Јовичић
Дјечак из Српца пјешачио 22 километра стазама егзодуса

Србац - Седмогодишњи Бранислав Драгомировић из Горњих Срђевића код Српца био је најмлађи учесник марша "Стазама егзодуса" и прешао чак 22 километра без ичије помоћи по изузетно тешком терену чиме је изазвао велико дивљење свих учесника.

Марш је одржан од села Тумаре на Озрену до насеља Стог на Возући чиме је обиљежен прогон 1.920 српских породица са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.

Бранислав је први пут учествовао на овој манифестацији лани, а било му је повјерено и мјесто на челу колоне. Његов отац Жељко који је био припадник Другог пјешадијског батаљона на озренско-возућком ратишту каже да је дјечак пожелио да истражи подручје на којем је ратовао његов отац.

- Премишљао сам се да ли да га поведем али сам ипак преломио након што су ми саборци рекли да ће за њега обезбиједити ауто ако посустане, па чак и да ће га носити ако треба. Међутим, он је све стоички издржао - каже Жељко.

Увијек живахан и насмијан, Бранислав је показао да је у доброј кондицији, а чак и када су многи учесници стајали да се одморе, он је трчкарао поред њих, као да му велика удаљеност не представља ни најмању препреку.

Постао је миљеник међу борцима србачке бригаде и породицама погинулих бораца који без њега више не планирају одлазак у Возућу.

- Све га занима и о свему се распитује. Интересовали су га путеви којима су крочили војска и цивили као и спаљене куће. Добро разумије ратна збивања на овим просторима, иако је тек прошле године кренуо у школу. Вјерујем да ће за неколико година већ бити способан да самостално учествује у маршу - рекао је Жељко.

Он има и деветогодишњег сина Дарија који је такође планирао да учествује у маршу, али се прије пута разболио. Заједно са мајком Рајком отишао је на циљ како би дочекао храбре учеснике марша који су пјешачили пуних шест часова.

- Ако све буде по плану, идуће године ћемо сва тројица бити дио ове дугачке колоне - истиче Жељко Драгомировић.

Због свог подвига, мали Бранислав је добио и посебно признање на прошлогодишњој прослави Дана општине.

Парастос

У маршу "Стазама егзодуса" учествовало је још неколико дјеце погинулих и несталих бораца са подручја србачке општине, а парастосу у Стогу је присуствовало више од 100 Српчана. Међу 459 страдалих бораца Војске РС и цивила на овом ратишту је и 31 борац Прве србачке лаке бригаде а још увијек се трага за 11 несталих бораца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана