Дјечаци бициклима из Костајнице у Доњу Градину

Срна
Foto: Срна

КОСТАЈНИЦА - Четрнаестогодишњаци Кристијан Радомировић и Растко Адамовић из Костајнице обиљежавају данас на свој начин 76 година од пробоја усташког логора Јасеновац - бициклима су кренули у Доњу Градину на пут дуг око 40 километара.

Они су јутрос око 9.00 часова кренули бициклима у Доњу Градину и кажу да су ово путовање испланирали сами.

“Тата и ја смо разговарали о Јасеновцу и рекао ми је да се 22. априла обиљежава годишњица пробоја јасеновачких логораша. Синула ми је идеја да тог дана са пријатељима одем бициклом у Доњу Градину и да тако обиљежимо овај датум”, прича Растко.

Он је рекао да данас, због епидемиолошке ситуације, иду само он и Кристијан, а да ће идуће године бити више њихових вршњака на путу за Градину.

Дјечаци кажу да су о Јасеновцу учили у школи, али да су им о томе причали и родитељи.

“То је био концентрациони логор у Другом свјетском рату у коме је убијено око 700.000 људи, највише Срба, Јевреја и Рома, а убијено је и око 20.000 дјеце”, научили су лекцију из историје.

Кристијан је рекао да се нису посебно припремали за овај пут, јер тренирају фудбал и неће им бити тешко.

Путовање су започели испред једног од два споменика којима су обиљежене двије масовне гробнице у Костајници, у којима је 1941. године покопано око 2.500 српских жртава.

Испративши их, подршку дјечацима су дали начелник општине Никола Јањетовић и потпредсједник Скупштине општине Милан Малинић.

“Ова дјеца заслужују сваку похвалу јер дају допринос његовању културе сјећања на све невине жртве јасеновачког логора. Они опомињу своје вршњаке, али и нас одрасле да не смијемо заборавити страдање нашег народа”, казао је Јањетовић.

Он је истакао да су општинска управа и он, као начелник, опредијељени да се достојно обиљеже сва мјеста страдања из Другог свјетског рата у овој локалној заједници.

“О овим гробницама гдје почива више од 2.500 страдалника се мало зна у нашој локалној заједници и шире и то се мора промијенити, а ова дјеца су нам дала примјер”, рекао је Јањетовић.

Пред дјечацима је дионица, дуга четрдесетак километара, до Спомен-подручја Доња Градина, гдје ће запалити свијеће и одати почаст јасеновачким жртвама.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана