Дјеца са посебним потребама тачка коју сви заобилазе

Љ. А.
Дјеца са посебним потребама тачка коју сви заобилазе

Бијељина - Чланови бијељинског удружења "Другачији свијет", које окупља родитеље дјеце са посебним потребама, јуче су мирним протестом испред зграде градске администрације у Бијељини затражили да им мјесечна давања буду враћена на ниво прије умањења.

Предсједница Удружења Катја Благић подсјетила је да је Скупштина града у децембру 2016. године поништила одлуку из јуна те године, којом су дјеца имала 290 марака мјесечно, а према новој одлуци добијају 145 КМ.

Због тога су почетком године писали петицију, коју је подржало 5.000 грађана Бијељине, а сачекали су шест мјесеци да им градске власти,  како кажу, врате њихова права.

- Разочарани смо што се наша иницијатива и петиција нису нашле ни на дневном реду сједнице Скупштине града. И даље смо тачка која се редовно заобилази и прескаче - рекла је Благићева.

Јелица Стевановић, мајка двадесетшестогодишњег Слободана који је непокретан, каже да би породицама повећање накнаде много значило.

- Живимо од 270 КМ пензије, па замислите какав је наш живот. Молим све који могу да нам помогну, не тражимо много, само да се поведе мало више рачуна о нашој дјеци - кроз плач је казала ова мајка.

И мајка обољелог дјетета Рајка Квргић тешко живи.

- Не могу нигдје отићи да радим, јер моја кћерка буквално зависи од мене. Трошкови су велики за пелене, храну, живот... Све кошта. Нама је тешко и не могу да схватим да нас нико не разумије - каже она.

У градској управи свјесни су да овим породицама није лако.

- Одлука од прошле године била је чиста политизација. Свјесни смо проблема ових породица и да су средства за њих увијек недовољна, али им у овом тренутку не можемо изаћи у сусрет - рекао је начелник Одјељења за финансије града Бијељина Славко Башић.         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана