Дјеца понос и највећа вриједност Српске

Дејан Јовичић
Дјеца понос и највећа вриједност Српске

Бањалука - “Конференција беба” је најљепша манифестација јер на једном мјесту окупља дјецу, а то највредније што имамо и Република Српска је поносна јер је ове године организована у 39 локалних заједница.

Рекла је то у сриједу увече министарка породице, омладине и спорта РС Соња Давидовић након отварања централне манифестације у Бањалуци.

- Пожелимо им да, прије свега, имају срећно дјетињство и да одрастају у здравој породици. Посвећујемо бројне активности стварању и јачању породице и то је нешто на чему ћемо и даље радити - поручила је Давидовићева.

“Конференција беба” одржана у парку “Петар Кочић” окупила је велики број малишана, а међу њима за најмлађу бебу и уједно предсједника трочланог предсједништва “Конференције беба” проглашен је Константин Граховац. Најстарија беба на овој манифестацији и други члан овог предсједништва је Ања Јањић, а беба са највише браће и сестара и трећи члан је Милош Савановић.

Најмлађи учесници “Конференције беба” такмичили су се у пузијади, а побједу је однијела најбржа беба Урош Прерадовић. Мало старији малишани су се такмичили у бициклијади и ролеријади. Ни родитељи нису били изостављени такмичарског дијела манифестације па су се тако маме такмичиле у брзом ходању са колицима, док су очеви показали колико су вјешти у брзом пресвлачењу беба.

Директор Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС Владо Ђајић рекао је да се први пут у Српској кренуло у озбиљну пронаталитетну политику, којом ће бити створени сви предуслови за будуће мајке и дјецу кроз додатке и финансијску стабилност.

- Желимо да скренемо пажњу на нешто најљепше, а то су бебе и та сигурност коју осјећају родитељи који имају дјецу иза себе - додао је Ђајић, који је и члан Одбора за наталитет Српске. Он је навео и да је на УКЦ реновиран одјел за труднице и да ће комплетна гинекологија и педијатрија бити реновирани, као и да ће први пут наредне године моћи се обављати и вантјелесна оплодња.

Јубиларна, десета Конференцији беба одржана је у Српцу, а на њој је присуствовало 90 беба, од укупно њих 132 колико је рођено од прошлог Видовдана. По традицији је изабрано трочлано предсједништво у које је ушла најстарија беба, Бобана Жујић из Ножичког, рођена 29. јуна прошле године и Саво Милинчић из Нове Веси, као најмлађа беба има свега 14 дана. У трочлано предсједништво изабрана је и беба са највише браће и сестара, Александар Вечерновић, који је шесто дијете у породици.

Његова мајка Сенка каже да за сада не планира ново потомство, већ ће сву пажњу усмјерити на подизање дјеце која су украс свијета.

- Тешко је одгајати их, али то радимо са осмијехом на лицу. У томе нам много помаже општина која нам је недавно донирала помоћ за опремање подова у нашем домаћинству. Захвални смо на томе – каже Сенка.

Ова породица је поред поклона донатора добила златни дукат и Свето писмо које је даровао синђел Теофил, настојатељ манастира Осовица.

Манифестација је одржана и у Челинцу, Козарској Дубици, Лопарама, Требињу, Хан Пијеску и бројним другим локалним заједницама.

Најмлађа учесница

Беба Аника Бозало, која има свега пет дана, најмлађа је учесница 12. “Конференције беба” у Источном Новом Сарајеву, на којој је ове године пријављено 59 најмлађих становника ове локалне заједнице.

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности у општини Источно Ново Сарајево Игор Ђокановић изразио је задовољство што је и ове године, упркос великим врућинама, пријављен знатан број беба. Ђокановић је рекао да су овогодишњи побједници награђени пригодним поклонима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана