Ђаковић: Скупштинска већина у Приједору наставља поступати мимо закона

Срна
Ђаковић: Скупштинска већина у Приједору наставља поступати мимо закона

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да је скупштинска већина наставила поступати мимо законских прописа смијенивши директоре Дома здравља Приједор и Дјечијег вртића “Радост” Приједор.

“Они једноставно дјелују на такав начин да их у суштини интересују само функције”, рекао је Ђаковић на конференцији за новинаре у Приједору.

Ђаковић је одбацио тврдње појединих одборника из скупштинске већине да су акти градске управе и њених предузећа и установа незаконити, истичући да су усвајани у Скупштини и да су добили сагласности ресорних министарстава.

“Град Приједор ће пружити сву подршку људима који су смијењени на незаконит начин да дођу до правде, а да град дође до даљег квалитета у раду институција”, рекао је Ђаковић.

Он је истакао да су негативни финансијски ефекти по буџет града неминовни за шта ће кривицу морати сносити “колективни орган већине у Скупштини града Приједора”.

Ђаковић, који је и предсједник Градског одбора ДНС-а Приједор, најавио је да ће на сједници Предсједништва ДНС-а, заказаној за суботу, бити донесене и одлуке у вези са питањима функционисања коалиције и односа између коалиционих партнера.

Смијењена директорка Дома здравља Приједор Славица Поповић, којој је за трећи мандат на овој дужности актуелни сазив Скупштине града Приједора дао једногласну подршку прошле године, најавила је да ће путем суда затражити заштиту и од клевете и од, како је рекла, незаконите смјене.

“Они су флагрантно прекршили Статут Јавне здравствене установе Дом здравља Приједор. На наш Статут, који се доноси унутар установе и на који сагласност даје управни одбор, исто тако сагласност дају Министарство здравља и локална заједница. Морате имати и сагласност министра здравља и на избор и на разрјешење. Они у овом тренутку нису имали сагласност министра за моје разрјешење”, рекла је Поповићева и додала да именовање вршиоца дужности није у надлежности Скупштине него градоначелника.

Она је подсјетила да је по доласку на ову дужност 2010. године затекла пет милиона КМ дуга, а да је већ од 2012. до данас све године установа пословала позитивно, да нема дуга ни према држави ни према радницима ни према добављачима, да су плате на законском максимуму и да ради боље транспарентности установа неколико година ангажује независну ревизорску кућу да јој контролише финансијско пословање.

Смијењена директорка вртића “Радост” Гордана Јекић, која је на овој дужности од краја 2017. године, рекла је да је смјена противзаконита и да је прекршен члан 85 Закона о предшколском образовању и васпитању.

“Наравно да ћу поднијети тужбу, да ћу се жалити и судом тражити правду”, најавила је Јекићева.

Шеф Клуба одборника ДНС-а Горан Предојевић поновио је да ниједна ставка из образложења Комисије за избор и именовање не стоји и да је ово политичка смјена која нема никакве везе с радом директора.

“Иницијативе за смјену су стигле од политичких партија, а то закон не препознаје”, навео је Предојевић.

Одборник ДНС-а и бивши предсједник Комисије за избор и именовање Оливера Брдар Мирковић рекла је да су прописи јасни за сваку установу за разрјешње и именовање директора и да би се тога требало придржавати.

“Знају се ингеренције Комисије, међутим ова нова скупштинска већина је дебело огрезла у незаконитост”, оцијенила је она.

Одборници Скупштине града Приједора смијенили су у четвртак Поповићеву и Јекићеву и за вршиоце дужности директора Дома здравља именовали Милицу Марјановић, а за директора вртића Бојану Кос.

Раније ове године Скупштина града разматрала је извјештаје о раду јавних установа и предузећа чији је оснивач град, гдје је од 18 извјештаја половина добила подршку одборника, а половина није.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана