Ђаковић: Дан побједе над фашизмом један од најзначајнијих датума у историји ових простора

Срна
Ђаковић: Дан побједе над фашизмом један од најзначајнијих датума у историји ових простора

ПРИЈЕДОР - Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић изјавио је данас да је 9. мај - Дан побједе над фашизмом један од најзначајнијих датума у историји људи са ових простора.

"Увијек нас води ка поруци мира, јер људи са ових простора добро знају шта се дешавало овдје у вријеме фашизма, гдје је изгинуло много становника, а поређења показују да је у Другом свјетском рату страдало приближно људи као што је страдало у вријеме шпанског грипа 1918. године у свијету", рекао је Ђаковић новинарима у Приједору.

Он је навео да се данас полажу вијенци на Партизанско гробље у знак сјећања на све жртве Другог свјетског рата и жртве фашизма.

"Слободарски народ Козаре и Поткозарја обиљежавањем 9. маја жели да поручи да нигдје у свијету не смије да се понови оно што се дешавало између 1940. и 1945. године, да смо ми народ који поштује мир и људске договоре и да не желимо никоме у свијету да се понови оно што се десило народу Поткозарја", рекао је Ђаковић.

Предсједник приједорске организације СУБНОР-а Вељко Родић рекао је да се ових дана навршава 75 година од слома фашизма у свијету, да је 41 држава ратовала против фашизма на својим просторима, а 61 држава била укључена у ратна дејства.

"Сваке године се налазимо овдје на Партизанском гробљу. Педесет милиона људи је погинуло у Другом свјетском рату, а највише жртава је дала Русија. Југославија је имала 1.706.000 страдалих, а са Козаре је то био сваки пети становник, односно око 45.000, што цивила, што бораца, а имена бораца исписана су на меморијалном зиду на Козари и на осам партизанских гробаља у Приједору", навео је Родић.

Према његовим ријечима, Приједор је дао десет народних хероја, 2.307 погинулих бораца, близу 5.000 цивила.

"Човјеку је најтеже када се прича о страдању дјеце, а Приједор је у Другом свјетском рату остао без 990 дјеце убијене на разне начине или уморене у логорима смрти. То је губитак једне цијеле младе генерације.

Са подручја Поткозарја погинуло је више од 12.000 дјеце. Многа су убијена, многа умрла од заразних болести у логорима Јасеновац, Јастребарско, Стара Ријека и многим другим на подручју НДХ", подсјетио је Родић.

Он је нагласио да ратне ране још нису зарасле и да на оваква мјеста треба доводити младе генерације и освјежавати успомене код младих да они његују традицију НОБ-а и свих ратова који су се водили у 20. вијеку на просторима Европе.

"Одавде иде порука мира и суживота свих народа који живе на овим просторима. У неким временима тако не буде, али смо сада у таквом времену да треба да водимо рачуна о заједничком живљењу. Ми једни без других не можемо. Морамо његовати, нећемо рећи братство и јединство, али добросусједске односе и нека се рат и ратно страдање никад не понови", поручио је Родић.

Обиљежавање 9. маја - Дана побједе над фашизмом наставља се и сутра полагањем вијенаца на споменик одбрамбено-отаџбинског рата и на Партизанско гробље у Омарској, те на трг испред спомен биста у Љубији.

У делегацијама ће бити изасланици градоначелника и представници Одјељења за борачко-инвалидску заштиту, Борачке организације и СУБНОР-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана