Ђачка клупа највећи сан обољеле дјевојчице из Главичица код Бијељине

Милијана Латиновић
Ђачка клупа највећи сан обољеле дјевојчице из Главичица код Бијељине

Бијељина - Највећа жеља шестогодишње Николине Симић из села Главичице код Бијељине, која се од рођења бори са епилепсијом, је да јој мајка купи ђачку торбу коју ће напунити букваром, свескама и бојицама, па да са осмијехом оде здрава у школу, гдје ће је дочекати другари и њено мјесто у клупи.

Да би остварила свој сан, Николини је потребна подршка хуманих људи како би могла добити неопходан лијек и редовно одлазити љекарима.

Ова храбра дјевојчица унијела је много радости у животе својих родитеља Милана и Милене Симић, који су прије њеног рођења изгубили три сина. Њиховој срећи није било краја када су у наручје узели своју дјевојчицу, али опака болест је украла њихове осмијехе.

Недуго по рођењу љекари су утврдили да Николина болује од епилепсије и тада почиње борба њених родитеља да јој обезбиједе лијекове и колико-толико безбрижно дјетињство.

- За 19 година брака добили смо сина који је преминуо након двије и по године, потом другог који је преминуо након два и по мјесеца, а затим и трећег који је живио свега 25 дана. Након губитка наших дјечака радили смо генетске претраге и љекари су нам саопштили да једину шансу имамо ако родим дјевојчицу. Нашој срећи није било краја када је на свијет дошла Николина, а опет с друге стране и туга је превелика што сваки дан гледамо њену борбу за живот - испричала је Милена Симић.

Истиче да је Николина одмах по рођењу била премјештена у Институт за мајку и дијете у Београду гдје су љекари утврдили да болује од епилепсије.

Да је ова шестогодишњакиња прави мали борац потврдиће сви који је познају. Весела, насмијана дјевојчица, крупних зелених очију и погледа испуњеног ведрином не дозвољава да јој тешка болест украде најљепше тренутке дјетињства.

- Упркос болести, Николина је добро и послушно дијете. Чини ми се понекад да одраста и брже од своје генерације, разумије ако нешто не можемо да јој приуштимо и никада се не љути због тога - испричала је Симићева и додала да њеној кћерки најтеже пада то што још није кренула у школу.

Николини је због болести отежан говор па је то још један од разлога зашто није са својим вршњацима сјела у ђачку клупу. Упркос тешкој болести, она сама код куће учи да пише, сабира и одузима, а ако се њено здравствено стање побољша, на јесен би требало да крене у први разред.

- Већ сада ми говори да јој купим ђачку торбу, свеске и оловке, а однедавно смо је уписали на фолклор. Нисмо ни слутили да ће музика, игре и дружење са вршњацима толико позитивно утицати на њу - додала је Николинина мајка.

Да би се изборила са тешком болешћу, ова дјевојчица свакодневно пије сируп "кепра" за који њени родитељи мјесечно морају издвојити 170 КМ за двије флашице.

Због болести ћерке Милена није у могућности да се запосли, а њен супруг мјесечно одржавањем гробља успије да заради око 300 КМ, што није довољно ни за основне животне намирнице. Тешку материјалну ситуацију додатно им отежавају и одласци у Београд на контроле и код логопеда. Због свих недаћа које им је живот натоварио на леђа, Симићима је пријеко потребна помоћ хуманих људи. Милена Симић каже да су им хумани људи једина нада с обзиром на то да немају ближих рођака који би им могли помоћи.

Апел за помоћ

Хуманисти који желе могу помоћи и олакшати свакодневну борбу породице Симић уплатом на жиро-рачун у Павловић банци број 554-402-00664601-58 на име Милан Симић. Добри људи могу контактирати и са мајком Миленом позивом на број телефона 065/367-575.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана