Ђаци учили о новинама

Ј. П.
Ђаци учили о новинама

Бањалука - Ученици литерарне секције Основне школе "Милан Ракић" из Карановца код Бањалуке посјетили су у петак редакције "Гласа Српске" и "Независних новина", гдје су се упознали са процесом рада новинара и уредника, те настанком дневних листова.

Око тридесетак основаца обишло је редакције и техничку припрему листова, а замјеник главног и одговорног уредника "Гласа Српске" Саша Чавраг објаснио је малишанима тајне новинарског посла и одговарао на бројна питања која су ђаци постављали.

Многе од њих је занимало колико је новинара потребно да би биле направљене новине, да ли и како се провјеравају информације које добијају, када је изашао први број новина и да ли се чувају примјерци у архиви.

Ученица Николина је питала да ли је новинарски посао одговоран, на шта јој је Чавраг одговорио да је поставила одлично питање.

- Огромна је одговорност новинара, јер ми указујемо на негативне и позитивне појаве у друштву, па га тако, између осталог, и креирамо. Уколико новине објаве информацију која није тачна, онда новинара и лист онај о коме су писали тужи суду - објаснио је Чавраг.

Један од ученика је питао да ли новинари често срећу познате личности из свијета политике и спорта и добио позитиван одговор.

- У зависности од рубрика у којима раде, новинари се сусрећу са многим познатим личностима из свјета политике, спорта, естраде, културе… - додао је Чавраг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана