Ђаци требињске Музичке школе радо се враћају у ову установу: Некада ученици, данас професори

А. З.
Ђаци требињске Музичке школе радо се враћају у ову установу: Некада ученици, данас професори

ТРЕБИЊЕ - Требињска Музичка школа је један од стубова културе на југу Херцеговине и расадник талената који се након школовања радо враћају у ову установу да би знање преносили на генерације које долазе.

- Поносни смо што се доста наших ученика вратило и ради у школи. У овом тренутку нам је дефицитаран професор клавира - казала је директорица Музичке школе Требиње Душанка Бабић.

Поносна је на ђаке који нижу успјехе на републичким, регионалним, али и свјетским такмичењима.

- Посебно бих истакла онлајн музичка такмичења која су организована у периоду пандемије. Наши ученици такмичили су се на престижним такмичењима у Паризу, Лондону и Лисабону - рекла је Бабићева.

Према евиденцији запослених у овој установи 32 ученика која су завршила средњу музичку школу наставила су своје образовање на академијама. Управо њима, након завршених студија, Музичка школа пружа могућност да раде свој приправнички стаж, а послије и да заснују радни однос у школи из које су и почели свој музички пут. Једна од њих је и Милица Манигода.

- Ова школа је као моја кућа. Завршила сам основну, након тога одлучила да се упишем и средњу музичку школу на вокално-инструменталном одсјеку за виолину. У току школовања учествовала сам на великом броју такмичења и освајала бројне награде. Уписала сам се на Академију умјетности у Бањалуци, а након што сам је завршила добила сам прилику да се запослим као приправник у Музичкој школи. И ето, некада ученик ове школе, а сада професор виолине - истиче Манигода за “Глас”.

Да се у овој школи остварују снови потврђује ученица средње Музичке школе на инструменталном одсјеку Теодора Ковачевић.

- Упоредо идем и у Гимназију, а жеља ми је да се након школовања упишем на музичку академију - рекла је Ковачевићева.

Из управе школе истичу да константно, у складу са могућностима улажу у школу и инструменте. Посљедња инвестиција била је куповина двије концертне хармонике вриједности 18.000 евра. Са поносом истичу да су једини на Балкану власници престижног клавира “Steinway  & Sons”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана