Ђаци основне школе у Добруну Немају мобилне, а у књижицама нанизане петице

Радоје Тасић
Ђаци основне школе у Добруну Немају мобилне, а у књижицама нанизане петице

Вишеград - За разлику од својих вршњака ниједан ученик Подручног одјељења вишеградске Основне школе "Вук Караџић" у Добруну нема мобилни телефон, а само двојица у кући имају компјутер, али су им зато ђачке књижице пуне петица.

Ова школа, коју похађа само десетак ђака, по много чему је необична. Ученици су распоређени у два комбинована одјељења, али упркос томе на знању и оцјенама могу да им позавиде многи други школарци. Они устају врло рано да би у седам часова били на настави. За учење код куће, кажу, и немају баш много времена, јер морају да обављају разне сеоске послове. Ипак, домаћи редовно раде и спремни долазе на часове.

Занимљиво је да су сви  ученици ове школе глумци аматери јер су чланови Драмске секције Српског соколског друштва "Соко" из Добруна.

Анђела Бован, Никола Топић, те Никола Мићевић и Немања Топић причају са усхићењем како су глумили улоге ђака весељака, стараца и старица, па и питомих и дивљих животиња.

- Било је смијешно кад сам у скечу играо зелембаћа јер ми је учитељица у зелено офарбала лице па су ми се другови, а и публика смијали - каже Немања Топић.

Наставу имају у само двије од десетак учионица које су давно напуштене. Ученика је из године у годину све мање.

Учитељице кажу да извођења наставе у комбинованим одјељењима у школи са малим бројем ученика има и предности и мане.

- Предност је то што се много времена може посветити сваком ученику. Можемо да му помогнемо да боље научи, да свима провјеримо знање. Све то постижемо уз опуштен рад у групи, за једним столом - каже учитељица Мирјана Александровић која је објаснила да су из учионице избацили класичан досадашњи начин распореда клупа и столица.

Александровићева додаје да већ десет година ради у сеоској школи, а  да је почела без икаквог искуства у комбинованим одјељењима, али се временом снашла.

- Рад у комбинованом одјељењу за мене је био прави изазов. Захтијева већу концентрацију наставника и самих ученика јер су овдје заједно ђаци од првог до петог разреда - истиче учитељица Бојана Подгорица.

Објашњава да се максимално мора искористити вријеме од 45 минута јер се у комбинованом одјељењу практично одржавају три часа у једном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана