Дивојарац са Угра завршио у штали

Данијела Стоканић
Дивојарац са Угра завршио у штали

Кнежево - Послије вукова и медвједа из правца кањона ријеке Угар кроз насељени дио села Шолаји у Кнежеву прошетао је и дивојарац којег је, у намјери да га нахрани, мјештанин Далибор Стојановић затворио у шталу, гдје о овој животињи брине већ неколико дана.

О несвакидашњој посјети бруји цијело село, а Стојановић каже да нема ко није дошао да види ову планинску дивљач, која је код многих будила дивљење, али и радозналост.

Дивојарчеви највећи непријатељи су вук и пас, због чега мјештани сумњају да је овај примјерак у село залутао бјежећи од ових животиња јер је, прича Стојановић, јако уплашен, због чега неће ни да једе.

- Дивојарац, којег је скоро немогуће ухватити живог јер скаче и до неколико метара, прошао је путем поред моје куће. Дао сам све од себе да га уловим. Приликом "борбе" ме је убо у руку - испричао је Стојановић који је дивојарца смјестио у шталу, након чега је обавијестио ловачко удружење са подручја општине, чији су га чланови одмах обишли.

- Дао сам му да једе, међутим, храну и воду готово да није ни обишао, само је непомично лежао, због чега сам одлучио да га са ловцима вратим у кањон ријеке Угар - рекао је Стојановић не кријући срећу што је успио да ухвати живог дивојарца.

У шали је неко од посјетилаца добацио да би дивојарца радо смјестио са својим овцама и козама како би га припитомио. Према ријечима управника ловишта Шумског газдинства "Чемерница" Кнежево Марка Марковића, ријеч је о младом мужјаку који је због великог броја грла ове дивљачи побјегао из кањона.

- Иначе, млађа дивљач дивокоза бјежи пред старијим грлима, која заузимају своје територије и на тај начин истјерују младе. То је разлог појаве дивојарца у селу - рекао је Марковић.

О овом несвакидашњем догађају обавијештен је Ветеринарски институт РС "Др Васо Бутозан" Бањалука и Ловачки савез РС, чији су представници требали јуче да обиђу дивљач и увјере се да ли је здрав за повратак у дивљину.

- Излазак дивојарца је само један од знакова доброг газдовања локалног шумског газдинства, јер није забиљежен случај да ова дивљач напушта своја станишта. То је могуће једино у случајевима када дође до наглог раста ове популације, што се вјероватно догодило и овдје - казао је Марковић.

Додао је да је дивокоза, попут срндаћа, безопасна и много бојажљива животиња, која се ријетко може видјети и у боље снабдјевеним зоолошким вртовима, јер ју је тешко припитомити.

Медвјед

Становници приградских насеља и села у Кнежеву протеклих дана имали су проблема са медвједом, који се одомаћио и пустошио штале у потрази за храном, те многима причинио штету. Он је средином маја раскомадао краву тешку више од 400 килограма у Кобиљи, прије мјесец је у Боканима заклао и појео више кокошака, јагњади и спрасну крмачу, а прије само неколико дана у Голом брду настрадала је и овца. У град су се прије три године спустили и вукови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана