Директорску фотељу резервисали за мушкарца

Милијана Латиновић
Директорску фотељу резервисали за мушкарца

Модрича - Са питањем да ли је удата и да ли планира да рађа дјецу приликом тражења посла сусрео се велики број жена, а један од послодаваца је отишао и корак даље, па је у конкурсу за запошљавање навео да у директорску фотељу може само сјести искључиво мушкарац.

Овај оглас фабрике "Алфа" из Модриче, освануо је прије три дана у "Гласу Српске", а занимљиво је да је ријеч о предузећу које производи обућу баш за припаднице њежнијег пола и за дјецу.

Колико је важно да мушкарац буде на директорској позицији најбоље се може уочити према томе што је као први услов који потенцијални кандидат мора испунити, јесте да буде мушког пола.

Власник "Алфе" Илија Јевтић каже да овим конкурсом није имао намјеру да увриједи жене, већ да их на неки начин заштити од тешких послова и велике одговорности.

- С обзиром на то да имам запослених 330 жена, сматрали смо мушкарац треба водити фирму и "борити" се са женама - рекао је Јевтић.

Овај привредник не бјежи од чињенице да велике фирме могу водити и жене, али додаје да је на овом подручју устаљено мишљење да жене на таквим функцијама нису довољно успјешне.

- Ипак ја негирам такве ставове, једна жена би веома добро могла да води посао. Ако би се на конкурс јавила жена која има жељу да води фирму, без обзира на наведене услове, ја бих то прихватио - истакао је Јевтић.

Признаје да је текст конкурса несмотрено написан те да ће га идућих дана поништити и расписати нови.

- Услове за позицију директора навели смо у складу са вишегодишњим искуством у овом послу. Одмах ћу тражити да се коригује текст конкурса и да се пружи шанса и женама које буду заинтересоване за ово радно мјесто - казао је Јевтић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић истиче да није морално правити разлику између мушкараца и жена приликом запошљавања, али да с друге стране у економском смислу постоји оправданост зашто неки послодавци радије запошљавају мушкарце.

- У 90 одсто случајева када се дијете разболи, на боловање одлази мајка, врло ријетко очеви. С друге стране држава није урадила свој дио посла када је ријеч о трудничким боловањима, која свугдје у свијету плаћа Фонд здравственог осигурања, док код нас те трошкове сносе послодавци - рекао је Шкребић и додао да би требало повести рачуна о прављењу разлика по основу пола приликом запошљавања.

Истиче да из властитог искуства зна да су жене много одговорније, спретније и педантније од мушкараца приликом обављања одређених послова. 

У Џендер центру РС поручују да је Законом о равноправности полова у БиХ прописано да су мушкарци и жене равноправни приликом запошљавања.

- Закон о равноправности полова у БиХ прописује новчану казну од 100 до 1.000 КМ за прекршај учињен од стране правног лица ако не предузме одговарајуће мјере и ефикасне механизме заштите против полне дискриминације у радном односу - истакли су у Џендер центру РС.  

Вриједне руке 395 запослених у фабрици "Алфа" годишње произведу око 500.000 пари обуће, које пласирају на тржиште ЕУ и Русије. Власник фирме најављује ширење производње која ће се базирати на изради готове модне ципеле намијењене домаћем тржишту, али и запошљавање радника. Како каже, предност при запошљавању имаће ученици који стичу звање обућарског техничара на подручју Модриче, наглашавајући да за радно мјесто неће бити пресудно да ли је ријеч о мушкарцима или женама.

Закон о раду

Законом о раду у РС прописано је да се забрањује дискриминација приликом запошљавања радника на основу расне, етничке или националне припадности, боје коже, пола, језика, религије, политичког или другог мишљења или убјеђења, социјалног поријекла, имовног стања и других обиљежја која нису у непосредној вези са радним односом.

- Сва лица су равноправна у поступку запошљавања по основу пола - наведено је у Закону о раду РС.

Неке од водећих функција у РС које обављају жене

- Влада

- Пореска управа

- Главна банка РС Централне банке БиХ

- "Поште РС"

- Три министарства

- Завод за медицину рада и спорта

- Домови здравља

- Приватна предузећа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана