Директор основне школе у Бијељини викендом постаје мајстор

Љиљана Алексић
Директор основне школе у Бијељини викендом постаје мајстор

Бијељина - Док се ученици и запослени у школама широм РС викендом одмарају, директор бијељинске Основне школе "Свети Сава" Ђорђе Мирковић облачи радно одијело и раме уз раме са мајсторима прионе на посао.

За овог директора не постоје нерадни дани, па чак ни распуст, уколико је потребно да заврши неки посао у школи. Тако је било и минулог викенда, када је Мирковић, уз помоћ мајстора, почео да поставља настрешницу у школском дворишту. Ријеч је о раније најављиваном пројекту, за који је школа издвојила око 4.000 марака сопствених средстава.

Ово је само један у низу пројеката урађених у овој школи, која је надалеко постала позната по многим активностима, донаторским вечерима, али и несебичном раду и ентузијазму директора, који је често и сам радио са радницима.

- Ова настрешница биће вишеструко функционална. Ђаци ће овдје моћи да се сакрију од кише или снијега током великог одмора у зимским мјесецима, као и њихови родитељи док их чекају. Љети ће бити позорница на отвореном, гдје планирамо да одржавамо игранке и разне манифестације - испричао је Мирковић.

Он је подсјетио да су се на мјесту гдје ничу надстрешнице некада налазиле старе и нефункционалне шупе, које су недавно порушене. Мирковић је рекао да су многи послови урађени лани.

Да бисмо прикупили новац за обнову школе крајем прошле године организовано је донаторско вече, захваљујући чему је љетос постављена фасада, замијењена столарија и обављено још много значајних радова.

Поред свих побројаних подухвата, мјеста за предах нема. У плану су нови пројекти на којима се увелико ради. Послије вањских радова на реду је уређење унутрашњости школе.

- У току је акција, коју је покренуо Савјет родитеља школе, у којој прикупљамо новац за уређење учионица и унутрашњости школе. У плану је и уређење просторија које би служиле као школски ресторан, а на прољеће нас чека уређење фасаде на анексу зграде, који је некада користио Педагошки факултет - наводи Мирковић.

Радова ће бити и у подручној школи у Батковићу.

Ипак недостатак новца једина је кочница овом вриједном човјеку пуном идеја. Док многи руководиоци не желе да устају из директорских фотеља, Мирковићу тешки физички радови не представљају никакав напор. Напротив.

- Читав живот радим са дјецом и просвјета је моја велика љубав. Не радим ја ништа посебно, само се домаћински понашам. Мислим да тако треба да се понашају и сви остали - казао је овај скромни директор._

Донаторско вече

Ђорђе Мирковић нам је рекао да ће у наредном периоду највјероватније бити одржано још једно донаторско вече, да би било прикупљено још новца за завршетак неопходних радова.

На првој донаторској вечери директор је са својим ђацима успио да разгали срца публике. Мирковић је раније радио као професор музичког васпитања, па је свој таленат искористио да би са ђацима организовао концерт староградске музике и поезије, те прикупио новац за обнову школе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана