Дијаспора ублажила бол породици Лешчешин из Српца: У помоћ притекле и избјеглице из Сирије

Дејан Јовичић
Дијаспора ублажила бол породици Лешчешин из Српца: У помоћ притекле и избјеглице из Сирије

СРБАЦ - Тешка животна прича Весне Лешчешин из Горњих Срђевића, код Српца, и њено четворо дјеце мотивисала је многе хуманисте из дијаспоре који су прикупили новчане и друге донације како би им барем дјелимично ублажили бол након што су 10. децембра прошле године, у трагичној несрећи, остали без супруга и оца Пере.

Цијели регион потресла је вијест о страдалом Српчанину који се посјекао по десној препони помажући комшији приликом свињокоља, при чему је задобио тешке повреде од којих је преминуо на путу до србачког Дома здравља. Његови суграђани Раде Вученовић и Перо Селехијевић, који воде поријекло из Срђевића, а живе и раде у Блуденцу у Аустрији, покренули су акцију прикупљања помоћи у коју се укључило чак 77 породица, свих вјера и нација.

- У оквиру Културно-умјетничког друштва “Завичај”, чији смо чланови, брзо смо сакупили одређена финансијска средства а набавили смо и нове ормаре и кревете за дјецу које смо им уручили. Нико није питао ко је породица Лешчешин и одакле су, јер смо у муци сви једнаки. Помоћ су пружили Срби, Хрвати и Бошњаци, а чак се укључила и једна избјегличка породица из Сирије - рекао је Вученовић.

Додаје да неће стати на овоме, јер ће и у наредном периоду прикупљати новчане донације.

 - Нас 50 породица из Аустрије договорили смо се да у наредне три године, на посебан рачун породице Лешчешин, уплаћујемо по десет евра мјесечно како би дјеца имала сигуран извор мјесечних примања - рекао је Вученовић.

Перо Селехијевић каже да их је дубоко потресла ова трагедија, јер се радило о честитом човјеку који се борио да прехрани четворо дјеце од којих најстарије има 16 година, а најмлађе пет година.

- Био је особа за примјер, добар и вриједан домаћин увијек спреман да помогне другима. Радио је за наднице и тако обезбјеђивао примања за породицу, а супруга Весна је незапослена. Вјерујем да ће им наша подршка барем мало вратити осмијех на лице - рекао је Селехијевић.

И други хуманисти већ су показали интересовање да помогну, а прве новчане прилоге добили су из Америке, Аустралије и још неколико земаља.

Породица Лешчешин је у протеклом периоду била корисник мјесечне накнаде у износу од 100 КМ, која је предвиђена правилником о пронаталитетној политици Општине Србац за породице са четворо и више дјеце.

- Одлучили смо да због новонастале ситуације, повећамо тај износ на 400 КМ мјесечно, односно стотину КМ по дјетету, све до завршетка њиховог школовања. Помоћи ћемо им, такође, у завршетку опремања нове породичне куће - рекао је начелник Српца Млађан Драгосављевић.

Лепеничка парохија

Хуманитарну акцију за породицу Лешчешин покренула је и Лепеничка парохија која у православним храмовима, који се налазе у саставу парохије, прикупља прилоге вјерника. Сви који желе да помогну на неки други начин могу контактирати са свештеником Ненадом Ђурићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана