Деветнаестогодишњак из Чађавице код Новог Града жели да постане регионални произвођач хране

Срна
Деветнаестогодишњак из Чађавице код Новог Града жели да постане регионални произвођач хране

НОВИ ГРАД - Љубав према живинарству деветнаестогодишњи Предраг Ступар из Чађавице код Новог Града усмјерио је на породични бизниз, а намјера му је да постане регионални произвођач хране због чега већ сада гради нови објекат за 1.200 кокошки.

Ступар прича да се љубав према живинарству родила још у дјетињству, када му је очева стрина дала осам кокошки, а он је већ наредне године успио да излеже нове дође до 30 комада.

“Ове године сам излегао 170 комада, имао сам неке од раније, тако да сада имам 230 кока носиља. Ријеч је о домаћим кокама”, испричао је Ступар Срни.

Ове године узгојио је и 30 ћурки, те 600 товних пилића, те да му продаја није проблем јер има познате купце који знају да перад храни домаћом храном.

За узгој перади, како наводи, потребно је и доста труда, али и знања, док је на првом мјесту љубав према свему томе.

“Можда људи мисле да је то једноставан посао, али није. То је осјетљив посао, посебно кад су коке старе три седмице, онда су најосјетљивије. Као и за све друго треба труда, а човјек треба да воли они што ради. Ја мислим да млади људи, умјесто да се пренемажу треба да раде”, наводи Ступар.

Према његовим ријечима, коке које узгаја спорије расту и добијају на тежини, јер су домаће коке врста која полако нестаје. “Посебно су угрожене головрате коке, а ја их имам 90”, додаје овај вриједни младић.

Будући да намјерава да прошири производњу, сада гради нови објекат капацитета 1.200 кока.

“Почели смо изградњу објекта, потребно је изградити и прилазни мост да не би плавило. Све скупа кошта око 20.000 КМ. Имам нешто својих средстава, али ће ми бити потребна и помоћ”, каже Ступар.

У породици Ступар, Предраг и његови родитељи имају двије велике баште, пластенике и узгајају кукуруз на 50 дунума, а са мајком узгаја и цвијеће.

Млади Ступар истиче да уз све послове стиже да се одмори, бави музиком, а написао је и књигу, али себе у будућности види као значајног регионалног произвођача хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана