Детаљи вишечасовне драме на Јахорини: Камера открила баку и унуку залутале у шуми

Невена Рељић
Детаљи вишечасовне драме на Јахорини: Камера открила баку и унуку залутале у шуми

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Љубинка Пожарев (56) из Србије и њена троипогодишња унука након вишечасовног лутања шумом на обронцима Јахорине пронађене су живе и здраве захваљујући ефикасној потрази Горске службе спасавања "Јахорина", полицајаца из Источног Сарајева и радника Шумског газдинства "Трескавица".

Бака и унука, које су на Јахорину стигле на одмор, у понедјељак послијеподне одлучиле су да се прошетају кроз природу, али су се изгубиле у густој шуми. Сатима су лутале неприступачним предјелима по цичи зими, када их је снимила камера постављена да прати дивљач у Касиндолској ријеци, која је десетак километара удаљена од Олимпијског центра "Јахорина".

Шеф Горске службе спасавања "Јахорина" Миро Калем рекао је за "Глас Српске" да је нешто послије 20 часова од управника ШГ "Трескавица" добио поменуте снимке, те су одлучили да се обрате полицији.

- Камера реагује на покрет, па је усликала једну одраслу особу и дијете и то два пута, у једном правцу и након пет минута кад су се вратиле истим путем. Људи се врло ријетко крећу тим забаченим предјелом, а нарочито у то доба ноћи и у оваквим временским условима - казао је Калем.

Заједно са полицијом, горском службом и радником Шумског газдинства кренуо је у потрагу за изгубљеном баком и унуком. Тада још није био пријављен њихов нестанак.

- У снијегу смо нашли њихове трагове, које смо пратили. На неким дијеловима је било снијега, а негдје није. У року од два сата успјели смо их лоцирати крај дубоког потока, те смо их дозивали и на крају смо успјели доћи до њих - испричао је Калем.

Додао је да су због катастрофалног пута њихова возила била удаљена три километра од мјеста гдје су их пронашли.

- Дјевојчици је то све било као нека игра јер је мала, чак се изненадила кад нас је видјела, а госпођа нас је заиста зачудила својим чврстим држањем, с обзиром на то да им је једини извор свјетлости био упаљач - закључио је Калем.

Из Полицијске управе Источно Сарајево истакли су да је нестанак држављанки Србије, које су одсјеле у апартманском смјештају на Јахорини, пријављен око 21 час.

- Након вишечасовне потраге око 23 часа пронађене су у стабилном психофизичком стању - рекла је портпарол ПУ Источно Сарајево Весна Стокановић и додала да полиција захваљује припадницима ШГ Трескавица и Горској служби спасавања на сарадњи у овој потрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана