Детаљи наредбе о неспровођењу истраге против Вере Сладојевић:Пријаве резултат незадовољства групе радника

Небојша Томашевић
Детаљи наредбе о неспровођењу истраге против Вере Сладојевић:Пријаве резултат незадовољства групе радника

Бањалука - Анонимне пријаве о наводним незаконитостима у раду и мобингу над радницима бивше директорице Центра за социјални рад Бањалука Вере Сладојевић резултат су незадовољства неколико запослених у Центру, међу којима и Бојана Аруле, који је био кандидат за директора ове установе.

Ово је, између осталог, наведено у образложењу наредбе бањалучког Окружног тужилаштва о неспровођењу истраге против Сладојевићеве за злоупотребу службеног положаја.

Додаје се да је полицији и тужилаштву против Сладојевићеве, у периоду док је обављала дужност директора, поднесен већи број анонимних пријава за наводне незаконитости, али да ни у једном случају није било извјештаја о почињеном кривичном дјелу против ње, нити су подизане оптужнице.

- У поступку избора и именовања директора Центра за социјални рад Бањалука, осим Сладојевићеве, један од кандидата био је службеник Центра Бојан Арула, којег је због незаконитости у раду Сладојевићева пријавила полицији. Могуће је да је анонимна пријава резултат личног и професионалног сукоба и незадовољства Аруле и појединих радника именовањем Сладојевићеве на чело установе. Тужилаштво је утврдило да је против њега ЦЈБ Бањалука 14. јуна 2016. поднијело извјештај о почињеним кривичним дјелима - наводи се у образложењу наредбе. Осим тога, наводи се да се анонимна пријава у вези са невладиним организацијама чије услуге плаћа Центар односи на Удружење грађана "Нова генерација", чији је оснивач Арула.

- Ово удружење посједује дневне и прихватне центре према којима је Центар за социјални рад Бањалука извршио највише дознака за услуге. Управо је Арула кроз пословни однос са Центром починио кривично дјело утаја пореза и доприноса за које је осумњичен - наводи се у образложењу наредбе о неспровођењу истраге.

Додаје се да нису пронађени докази да је Сладојевићева вршила мобинг и притисак над стручним тимовима, служећи се уцјенама и пријетњама отказом у намјери да спроведе своју вољу. Тужилаштво је, како се наводи, анализом анонимних пријава закључило да не постоје основи сумње да је Сладојевићева починила било које кривично дјело.

Сладојевићева је казала да је све пријаве против ње поднијела група радника који су жељели да деградирају личност и улогу директора, који је успоставио коректан и добар рад Центра.

- Ријеч је о онима против којих је и полиција подносила извјештаје. То су људи који нису радили коректно свој посао и све су чинили смишљено да униште мој живот - казала је Сладојевићева. Коментаришући сарадњу са невладиним организацијама рекла је да је чинила све да смањи нереално високе трошкове, а да дјеца не буду угрожена.

- Удружење грађана "Нова генерација" било је повлашћено у послу са Центром и трошкови за њихове услуге били су превелики у односу на број дјеце и оно што су пружали. Те трошкове сам преполовила с циљем да остала категорија корисника то искористи, а нису била угрожена права дјеце. Када прекинете финансијске токове онима који су имали личну корист, онда постајете мета - казала је Сладојевићева.

Арула тврди да са анонимним пријавама против Сладојевићеве нема ништа. Признаје да је против ње поднио кривичну пријаву, али се, како каже, на њу и потписао.

- Пријаву сам поднио због незаконитости и онога што је радила према мени - казао је Арула. Он није желио да коментарише наредбу о неспровођењу истраге јер са тим, како каже, нема никакве везе.

Скупштина града Бањалука у јулу је смијенила Сладојевићеву

због наводних пропуста у раду изнесених у анонимним пријавама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана