Десеторо малишана стасава у оронулој кући

Анита Јанковић-Речевић
Десеторо малишана стасава у оронулој кући

Брод - Самохрана мајка десеторо малољетне дјеце Биљана Кокић из Брода већ трећу годину заредом чека зиму у старој и трошној кући чији кров прокишњава, а сан да једнога дана својим малишанима обезбиједи тапао и сув дом чини јој се као немогућа мисија.

Ова храбра жена своју вишечлану породицу мјесечно прехрањује са 425 марака. Општина Брод јој даје социјалну помоћ од 165 КМ мјесечно, прима дјечији додатак за двоје дјеце у износу од 180 КМ, те за једно болесно дијете добија 80 марака за туђу његу и помоћ. Иако то ни изблиза није довољно да нахрани десет гладних уста, не жали се и скромно каже да имају све што им је потребно, изузев пристојног дома.

- За храну, обућу и одјећу се некако сналазим и хвала Богу дјеца нису ни гладна, ни гола. Кад новац стигне, прво платим струју и воду, а остало распоредим на храну. Само за хљеб нам дневно треба око осам марака. Без обзира на све, кућа нам је пуна смијеха и доброг расположења - каже Кокићева. Иако су подстанари, кирију не плаћају јер су кућу добили на бесплатно коришћење од људи који су им жељели помоћи, а њени малишани Габријела (14), Дражен (12), Дарио (11), Драган (9), Далибор (8), Дамир (6), Лука (5), Слађана (3), Слађан (2) и беба Снежана од десет мјесеци имају само једну жељу, да се пробуде у својој кући и без бојазни да ће им се кров сручити на главу.

- Кућица је омањи помоћни објекат, мала и неусловна и у двије просторије спава нас 11. Највећи проблем је кров, који је у врло лошем стању. У два наврата смо га покушали санирати, али безуспјешно и чим јача киша падне, кров прокишњава. Приморана сам да постављам бањице и шерпе по просторијама да сакупљају воду - прича ова жена и додаје да је највише брине што ускоро долази јесен и хладни дани.

- Ако зиму дочекамо овдје, могло би бити врло опасно по дјецу јер се кров може урушити кад падне снијег, будући да је грађа већ иструлила. Сама немам новца да купим нову кућу, нити да је саградим - каже Кокићева и наводи да јој је начелник општине Илија Јовичић лани обећао да ће им ријешити стамбено питање, али од јануара јој се нико од општинских власти није јавио.

Истиче да јој је начелник обећао и да ће јој општина купити дрва за зиму и књиге за школарце.

- Чекаћу до средине августа да видим хоће ли ми помоћи, а онда ћу се сналазити сама. На јесен у школу шаљем шест школараца и свима требају књиге, свеске, оловке. Неће их бити лако припремити, али снаћи ћемо се као и до сад ако помоћ општине изостане - каже Кокићева и додаје да јој, осим новчане помоћи, општина помаже у набавци млијека за дјецу.

- Сваки дан у једној продавници подижем десет литара млијека, а све плати општина. Новчано, колико могу и кад могу, помогну ми и моја три бивша мужа с којима сам стекла дјецу, а помоћ стигне и од хуманих људи - испричала је ова храбра жена и додала да због мале дјеце није у прилици да ради јер их нема коме оставити на чување.

У општини Брод су нам рекли да је начелних Јовичић на годишњем одмору и да Биљани Кокић сваки мјесец редовно достављају социјалну помоћ, те да не знају докле је дошла процедура за изградњу куће.

Одбор

Помоћ породици Биљане Кокић редовно пружа и један анонимни хуманитарац из Добоја, који је до ове породице дошао захваљујући Одбору за помоћ Србима на Косову и Метохији.

- Овај донатор је обезбиједио значајне количине пилећег, јагњећег и свињског меса. Позивамо све који могу помоћи овој мајци и њеној дјеци да се обрате Одбору - рекао је предсједник Милорад Арлов. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана