Десетка у индексу Милaн Шкипинe из Фоче исписана 23 пута

Радмила Ђевић
Десетка у индексу Милaн Шкипинe из Фоче исписана 23 пута

Фоча - Није важно у животу изабрати искључиво факултет који волите, јер ова времена од нас траже да бирамо факултете који нуде перспективу и гарантују сигурну будућност и посао.

Овом девизом води се двадесетдвогодишњи Милан Шкипина из Фоче један је од најбољих студената Факултета техничких наука Универзитета у Новом Саду на студијском програму Енергетика, електроника и телекомуникације. За три године студија из свих предмета има искључиво највишу оцјену и просјек десет, али се и поред тога ничега не одриче, стиже да се дружи, путује и бави спортом.

Високо мјесто у друштву најбољих, визија је новосадског Факултета техничких наука, једне од највећих високошколских установа у Србији, на којем се школује више од 14.000 студената. Ова визија остварује се искључиво сталним учењем, знањем и напредовањем, тврди Шкипина који на овом факултету бриљира већ три године. Одличне резултате и све десетке постигао је, како каже, највише захваљујући преданом раду, али и одличном знању из природних наука, које је стекао током средњошколског образовања у фочанској Гимназији.

- Најбитније је донијети велико предзнање из средње школе, захваљујући којем сам практично прву годину студија лако завршио и у задатим роковима. Захвалан сам професорима  физике и математике у Фочи, Драгану Ковачу и Станиславу Ивановићу, јер су ми пружили знања која се највише користе - прича Шкипина и додаје да је за успјех битно учити редовно, темељно, свакодневно се усавршавати и резултати долазе.

Дугогодишња интересовања према математици и физици опредијелила су га за изучавање електротехнике. Као и сваки студент, памти и добре и лоше моменте, али као добар математичар успијева да све срачуна, искоригује и доведе до најбољег резултата. Отуда његов индекс красе већ 23 десетке које су му отвориле пут до стипендије из Фонда "Др Милан Јелић".

- Било је и успона и падова и поништавања оцјена, све док не дотјерам до онога нивоа којем тежим. Прошле године сам примао само општинску стипендију, од ове године ћу бити стипендиста Фонда "Др Милан Јелић", то ми много значи, олакшаће и мојим родитељима јер ми и сестра студира у Новом Саду - истиче Шкипина.

Поставити високе циљеве и тежити њиховом испуњењу, је оно чиме се води овај упорни младић, који, стиже и да се бави спортом и другим хобијима.

- У слободно вријеме волим да играм шах и да трчим, а годинама сам тренирао карате захваљујући којем сам се научио дисциплини и бројним техникама. Настојим да имам разноврсне и свестране хобије и навике, а прије двије године истрчао сам Новосадски маратон. Није само учење фокус, све се може стићи, а добри резултати на једном пољу, мотивишу за напредак и у другим областима - казао је Шкипина.

Планови

По завршетку факултета Милан Шкипина планира да настави мастер студије у Новом Саду и да се и даље бави изучавањем електротехнике, енергетике и програмирања, а након тога и потражи запослење.

За будућност не страхује, јер, како каже, знање и стручњаци, својим дјеловањем могу да унаприједе свако друштво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана