Десетине људи отишло у ивањданску бербу траве иве

Срна
Десетине људи отишло у ивањданску бербу траве иве

Сребреница - Неколико група људи из Сребренице и Братунца данас је учествовало у традиционалној ивањданској берби љековите траве иве на више локација на подручју сребреничке општине.

Највећа станишта траве иве су на локалитетима Бијеле Воде, Радава и Љесковик, али и многих других љековитих трава.

Организоване бербе није било, већ су се људи међусобно договорили и у складу са вишедеценијском традицијом самоиницијативно отишли да беру љековиту биљку на удаљена станишта изнад кањона Дрине и на друга незагађена планинска подручја.

Највише заинтересованих, као и претходних година, отишло је на Бијеле Воде, које се налазе у саставу Посебног ловишта “Сушица”, изнад кањона Дрине и акумулационог Перућачког језера.

Сви који иду у бербу љекобиља то чине за властите и за потребе пријатеља и сродника, јер нема ни организованог откупа на овом подручју.

Познавалац љекобиља Милош Николић из Сребренице каже да је ово оптимално вријеме за бербу иве, што сматрају и стручњаци, док су неки берачи увјерени да је ива најљековитија када се убере баш на Ивањдан.

Трава ива једна је од најљековитијих биљака. Користи се у фармацеутској индустрији и због њених својстава настала је позната народна пословица “Трава ива од мртва прави жива”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана