Дервента: Завршена пољопривредна манифестација

Срна
Дервента: Завршена пољопривредна манифестација

Дервента - Подјелом признања за тридесет најбољих пољопривредника из општине Дервента, у Великој Сочаници код Дервенте данас је завршена тродневна пољопривредна манифестација која је одржана поводом Велике Госпојине, крсне славе ове општине.

За најбољег произвођача млијека проглашен је Раде Ћудић из Црнче који је од почетка године до данас испоручио 163.808 литара млијека, док је за најуспјешнијег произвођача свиња проглашен Драго Пећић из Појезне.

У пластеничкој производњи побједник је Георгина Јоканић из Дријена, док је најбољи пчелар Емир Еминовић из Дубочца.

За најбољег узгајивача бикова проглашено је Акционарско друштво "Пољопривредник" из Дервенте, а најуспјешнији перадар је Здравко Гроздановић из Поља.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао је Срни да је Програмом подстицаја у пољопривредној производњи за 2015. годину планирано 330.000 КМ, а да су укупна средства за подстицај развоја сточарства, пчеларства, воћарства, виноградарства, повртарства, љековитог, ароматичног, индустријског биља и хељде 293.000 КМ.

Он је прецизирао да се у области сточарства подстиче развој пољопривредних газдинстава која су оријентисана на робну производњу и да су укупна подстицајна средства за сточарство 236.500 КМ.

У оквиру ових средстава планирано је 80.000 КМ за производњу и узгој приплодне стоке, за производњу млијека 123.000 КМ, за производњу и узгој рибе 2.000 КМ, а за пчеларство 28.000 КМ.

Висина подстицајних средства за јабучасто и коштичаво воће су од 1,20 до шест КМ.

Висина подстицаја по једном хектару новог подигнутог винограда износи 3.000 КМ, а укупна средства која ће се исплаћивати на име подстицаја у воћарству и виноградарству износе 9.000 КМ.

Укупна висина подстицајних средстава намијењених за повртарску и цвјећарску производњу у 2015. години износи 16.000 КМ.

Право на подстицаје од 500 КМ по хектару за произведено љековито, ароматично, индустријско биље и хељду имају произвођачи који у текућој години имају засијано најмање пола хектара површине једне културе.

Начелник Симић је рекао да су обезбијеђена и средства за кориснике који се на властитом имању баве производњом и прерадом пољопривредних производа намијењених тржишту, а да се подстицајна средства за ову намјену утврђују у висини до 40 одсто од висине инвестираних средстава, највише до 4.000 КМ.

Програмом подстицаја предвиђена су средства и за едукацију произвођача и организовање изложби из области пољопривреде и посјета сајмовима и семинарима у укупном износу од 8.000 КМ.

Предсједник Организационог одбора Пољопривредне манифестације Жељко Лазаревић изјавио је Срни да је земљиште у општини Дервента сачувано од загађења и да је темељ пољопривредне производњу и производње здраве хране.

Он је прецизирао да је 26,7 одсто квалитетно пољопривредно земљиште, а 73,3 земљиште од пете до седме класе.

У приватном посједу је око 34.378 хектара или 96,37 одсто, а у државној својини 1.293 хектара површине или 3,63 одсто.

У оквиру пољопривредне манифестације у Великој Сочаници одржане су двије вечери изворне музике, у којима је наступило даведесетак изворних народних група из добојског краја, такмичење у припремању посавског паприкаша и сеоске народне игре.

Организатори 10. пољопривредне манифестације били су општина Дервента и "Лазаревић микропром" из Дервенте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана