Дервента заслужује да добије статус града

Срна
Дервента заслужује да добије статус града

ДЕРВЕНТА - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да Дервента заслужује да добије статус града и ова локална заједница има перспективу у будућности којој треба да теже многе друге средине.

Додик је, након састанка са начелником општине Милорадом Симићем и његовим сарадницима, рекао новинарима да је информисан да инвеститори, који традиционално послују у Дервенти, планирају да вишеструко повећају своје бизнисе и да ће градити нова постројења од неколико десетина хиљада квадратних метара.

Он је рекао да је на састанку разговарано и о томе шта Република Српска додатно може учинити и помоћи Дервенти.

"Разговарали смо да Дервента, која има индустријски значај, не остане изолована комуникацијски и да је неопходно да на што краћој релацији, а то је Дервета-Подновље, добије излаз на аутопут", рекао је Додик.

Он је додао да би се ту на неки начин прикључио и Брод и да се онда иде на Коридор 5Ц.

"Мислим да је то рационално и да треба почети припреме како би се планским документима предвидјело тако нешто", рекао је Додик.

Он је истакао да Дервента биљежи најбоље параметре у многим показатељима, да скоро нема незапослених и да многи из других подручја долазе да раде у дервентским фирмама.

"Највећи је број запослених у реалном сектору, а не у административним службама и људи овдје рјешавају своје проблеме", рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је оцијенио да је Дервента примјер успјеха рада начелника Симића и његовог тима, који су прије 15 година дошли у позицију да из једне разрушене средине, гдје није било перспективе и радних мјеста, изграде локалну заједницу која изгледа сасвим другачије.

Он је истакао да су бенефити добијања статуса града да се лакше могу остварити неке ствари, додајући да ће вјероватно у неком каснијем периоду градови имати право на додатно финасирање неких служби, као што је у области културе и другог.

"Овдје видите да је ово град, јер када уђете у центар видите да има елемента урбаног градског живота", рекао је Додик, који је обишао и Геронтолошки центра, који је недавно отворен у Дервенти.

Он је истакао да је Геронтолошки центар најбоље што се може добити за услугу те врсте у овом региону.

Начелник општине Дервента Милорад Симић рекао да је овој локалној заједници "насушно потребан статус града" и да има много параметара да то и постане.

Он је изразио увјерење да ће Народна скупштина Републике Српске већ у септембру подржати добијање статуса града.

"То би била сатисфакција за наш дугогодишњи рад", рекао је Симић.

Он је истакао да је буџет општине стабилан и поред пандемије.

"Имамо пуно разлога да кажемо да смо на солидном нивоу и да се спремамо за наредне позитивне кораке. Треба имати у континуитету најмању стопу незапослености, треба извести 335 милиона и увести 270 милиона на годишњем нивоу за прошлу годину. Треба имати 31 страну компанију и са њима 824 привредна субјекта", рекао је Симић.

Народни посланик Игор Жунић рекао је да ће пројекат брзе цесте Дервента - Подновље омогућити да индустрија ради боље и да сви Дервенћани имају бенефите.

"Српски члан Предсједништва је дао пуну подршку том пројекту који Дервента као индустријски центар заслужује", рекао је Жунић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана