Дервента: Сеоска домаћинства избјегавају плаћање одвоза смећа

Срна
Дервента: Сеоска домаћинства избјегавају плаћање одвоза смећа

Дервента - Предузеће "Комуналац" из Дервенте најавило је тужбе против домаћинстава која избјегавају плаћање одвоза смећа из сеоских подручја, као и инспекцијске контроле да би се спријечило неконтролисано одлагање отпада на недозвољеним мјестима.

"Наплата одвоза смећа у градском подручју достиже и 95 одсто, али проблем праве сеоска домаћинства", рекао је Срни руководилац Радне јединице "Чистоћа" при "Комуналцу" Денис Пијетловић.


Према његовим ријечима, одвоз смећа из села врши се два пута мјесечно и кошта шест КМ по домаћинству.

Пијетловић је рекао да су неплатишама послате опомене да плате дуг, али да има појединаца који не желе да склопе уговор са предузећем о пружању услуга, кажу да им то "не треба", али редовно остављају смеће за одвоз.

"Старе навике се морају мијењати, а сви заједно морамо ићи у корак са временом", поручио је Пијетловић и истакао да су одлучни у намјери да ову област уреде и поведу више рачуна о недозвољеном одлагању отпада по селима.

Он је подсјетио на велике контејнере који су раније били постављени на неколико локација по селима.

"Бацано је свашта. Нико није плаћао одвоз смећа, а контејнери су увијек били пуни. Предузеће је о свом трошку одвозило контејнере и одлучили смо да их уклонимо јер смо стварали губитке у пословању", рекао је Пијетловић.

Пијетловић је указао на недавно успостављену сарадњу са мјештанима Дријена, гдје је 40 домаћинстава потписало уговоре, а очекује се да то учини још њих неколико.

Он је најавио да ће на градском подручју бити очишћена дивља депонија на плажи "Патковача", гдје грађани одлажу смеће и чврст кабасти отпад, те истакао да ће ту бити постављена табла да је забрањено одлагање отпада.

"Уколико се настави одлагати отпад на недозвољеним мјестима, инспекцијске службе имаће посла", нагласио је Пијетловић.

Он је указао да је учестало да становништво са села често довози отпад и оставља у контејнерима који су постављени код стамбених зграда и намијењени су само за станаре.

Пијетловић је напоменуо да је свако домаћинство дужно да има канту за смеће, а ако реновирају кућу или стан, обављају неке друге радове, увијек могу наручити контејнер гдје ће одлагати отпад, што је веома повољно.

"Желим позвати грађане на сарадњу, заједно можемо много више", рекао је Пијетловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана