Дервента: Отворен обновљени објекат за "Геронтолошки центар"

Srna
Дервента: Отворен обновљени објекат за "Геронтолошки центар"

ДЕРВЕНТА - У Дервенти је отворен реконструисани објекат за "Геронтолошки центар", у некадашњој старој болници, који је обновљен у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативног смјештаја путем осигурања јавних стамбених рјешења - "ЦЕБ два" укупне вриједности око осам милиона КМ.

Пресијецањем врпце, објекат су отворили министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић, начелник општине Дервента Милорад Симић и вршилац дужности директора установе "Геронтолошки центар" Ђурђа Додиг Пијетловић.

Министар Шеранић истиче да је ријеч о пројекту на којем ради Влада Републике Српске ради, односно о симбиози локалне заједнице и републичке власти.

"Ово је пројекат из домена социјалне заштите којим ја руководим и показује се веома успјешан. С једне стране што је и Дом здравља у близини и што ћемо кроз њихове активности омогућити корисницима још бољу и квалитетнију његу, гдје буде потребно", изјавио је новинарима Шеранић.

Он је додао да је Министарство на услузи и другим локалним заједницама које улазе у сличне пројекте, да их савјетују и даје најбоље примјере како да заврше сличне пројекте.

Шеранић је рекао да овај пројекат није имао проблема у реализацији и изразио наду да ће у будућности врло брзо бити попуњени капацитети ове установе.

Вршилац дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Марко Аћић истиче да је ријеч о једном од подпројеката у оквиру "ЦЕБ два".

"ЦЕБ два је имао двије значајне компоненте, и то затварање колективних центара и друга компонената смањивање броја корисника алтернативног смјештаја. У једном специфичном дијелу подпројекта ми смо реконструисали двије установе оваквог типа и то Дом пензионера у Требињу и ова геронтолошка установа у Дервенти", каже Аћић.

Он додаје да ће 100 корисника бити смјештено у установу у Дервенти, од којих је дио корисника из категорије избјеглих и расељених лица који су корисници алтерантивног смјештаја.

"Радимо на утврђивању листе корисника која ће бити предложена овој установи из категорија избјеглих и расељених", додао је Аћић.

Начелник општине Дервента Милорад Симић је истако да је ова локална заједница добила вриједан објект, што може пожељети свака локална заједница у Српској и шире.

"Ово је модеран објекат у којем ће боравити 100 штићеника. Увјерен сам да се овдје ништа не разликује од хотелског смјештаја. Честитке менаџменту, хвала Министарству здравља, Секретаријату за расељена лица и миграције, Влади Републике Српске и свима који су помогли реализацију пројекта", рекао је Симић.

Он додаје да је локална заједница учествовала са 5,015 милиона КМ, а држава са непуна три милиона КМ, и да је пројект велики за Бањалуку, а да за Дервенту пуно значи.

Вршилац дужности директора установе "Геронтолошки центар" Ђурђа Додиг Пијетловић каже да је установа спремна, да је у току потписивање уговора са запосленим радницима, који су одабрани путем конкурса.

Пијетловићева каже да се очекује рјешење од Министарства здравља и социјалне заштите, да је министар потврдио да су испунили све услове, те оцијенила да би, да није пандемије вируса корона, већ сада имали кориснике.

Она додаје да је листа економских корисника већ завршена и да се пријава корисника ради већ од 2018. године, и да је интерсовање велико.

"Тренутно имамо више од 100 заинтересованих за смјештај у нашим капцитетима. Економска исплативост објекта никада није било питање од почетка реализације идеје", додала је Пијетловићева.

Реконструкција и изградња објекта почела је 2016. године.

Савремена зграда изграђена је по најмодернијим стандардима градње површине је 2.950 метара квадратних, капацитета пријема 100 корисника.

Зграда се састоји од три објеката повезана у једну грађевинско-функционалну средину коју чине 17 модерно опремљених апартмана и 17 соба са адекватним просторијама за заједничка дружња, савремено опремљеном кухињом и рестораном, просторије за стручна лица и управу.

Објекат окружује и двориште површине 14.000 метара квадратних за чије уређење је локална заједница обезбиједила новац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана