Дервента обиљежила Дан града и крсну славу, додијељене награде и признања

ГС
Дервента обиљежила Дан града и крсну славу, додијељене награде и признања

Дервента обиљежила Дан града и славу Саборног храма Успења пресвете Богородице - Велику Госпојину.

Свечаној сједници Скупштине града, на којој су додијељене награде и признања, претходила је молитва у цркви и полагање вијенаца на централни споменик погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату.

Највише градско признање, Великогоспојинска повеља са златним грбом, уручено је Полицијској станици Дервента, за континуиран рад на обезбјеђивању јавног реда и мира.

- Ово признање прије свега припада десеторици колега који су изгубили живот у отаџбинском рату. Они су уткали нешто најсвјетлије, дали су живот за нашу отаџбину - рекао је Миломир Балатуновић командир ПС Дервента.

За слободан живот у Дервенти погинуло је 608 бораца Војске Републике Српске. На централни споменик, који ће вјечно да подсјећа на њих, положени су вијенци.

- Ми смо се током Одбрамбено отаџбинског рата борили између осталог и за очување ових наших духовних вриједности, а једна од њих је обиљежавање Велике Госпојине - истакао је Чедо Вујичић предсједник ГБО Дервента.

У поратном периоду Дервента је доживјела привредни препород. Више од 800 привредних субјеката, извозно су оријентисани, што ову локалну заједницу сврстава у врх Републике Српске по извозним показатељима.

- То је трећи град у Републици Српској, послије Бањалуке и Градишке, то је сигурно битно за овај град , прије свега за буџет и за изградњу града, али и за запошљавање - сматра Војин Митровић министар привреде и предузетништва Републике Српске.

Милорад Симић градоначелник Дервенте истакао је да 95 одсто извоза иде у земље ЕУ и да је Дервента у прошлој години забиљежила 400 милиона извоза.

- То је мисаона именица и за много веће општине и градове - додао је он.

Развијена привреда и стабилан буџет претпоставка су бројних развојних пројеката у Дервенти, а један од важнијих је изградња водовода за јужни дио општине. У оквиру Великогоспојинских свечаности и Дана града у Дервенти се одржава 172. Дервентски вашар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана