Дервента: Најмлађи уљепшали Врбицу

Срна
Дервента: Најмлађи уљепшали Врбицу

ДЕРВЕНТА - У Саборном и спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти служена је литургија поводом празника Лазарева субота - Врбица, а најмлађи су рецитовали пјесме посвећене предестојећем Васкрсу, свечано обучени, са врбовим гранчицама на глави.

Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић истакао је да је ове године прослава Лазареве суботе обојена посебном радошћу због поновног присуства дјечице.

“У посљедње двије године дјеца нам нису могла доћи због пандемије. Тако да нас је ове године обузела посебна радост што су поново дјечица са нама у цркви одржала свој програм, одрецитовала оно што су припремила, а црква их је подстакла”, рекао је Ћетковић, честитавши свим вјерницима предстојећи празник Христовог васкрсења.

Литургији су присуствовали и малишани вртића “Трол”, након двије године паузе због епидемиолошких мјера и вируса корона.

Након молитве, подијељене су врбове гранчице које су бројни вјерници и малишани однијели кућама да их чувају поред икона и кандила.

Врбица је за православне хришћане празник дјечије радости, јер је Христос полазећи у Јерусалим рекао: “Пустите дјецу к мени, јер таквих је Царство небеско”.

Лазарева субота или Врбица увијек се слави у суботу уочи празника Цвијети, које увијек падају у шесту седмицу Часног поста.

Врбица је посвећена успомени на Лазарево васкрсење и Христов улазак у Јерусалим, гдје су га дјеца свечано дочекала и поздравила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана